Comunitate

Casa de ajutor reciproc Unirea Hunedoara, instituţie financiară nebancară. Mai aproape de visurile tale

07 CAR UNIREA HDCasele de ajutor reciproc din România au o istorie îndelungată, supravieţuind schimbărilor de regim politic, condiţiilor dificile din punct de vedere politic şi economic. Anii ’90 au marcat colapsul marilor unităţi industriale dezvoltate în perioada comunistă. După un scurt moment de criză şi confuzie, casele de ajutor reciproc s-au reorganizat la nivelul comunităţilor şi au reînceput activitatea de împrumut şi acoperire mutuală de riscuri de excluziune.
Casa de ajutor reciproc Unirea Hunedoara a luat fiinţă în anul 2001 având 47 membri proveniţi din rândul salariaţilor fostei societăţi Termorep, unde din cauza reducerii activităţii şi a disponibilizării salariaţilor, numărul membrilor CAR a scăzut drastic, Casa de ajutor reciproc ajungând aproape de lichidare. Prin externalizarea din întreprindere, Casa de ajutor reciproc Unirea a dobândit un caracter teritorial, şi-a diversificat activitatea fiind recunoscută în prezent atât pe plan local, cât şi la nivel naţional, pentru performanţele deosebite şi pentru calitatea excelentă a serviciilor oferite membrilor şi în mod deosebit a gamei de împrumuturi practicate, împrumuturi tradiţionale ca multiplu al fondului social, împrumuturi de capitalizare, împrumuturi de completare, împrumuturi opţionale care nu depind de valoarea fondului social şi nu în ultimul rând împrumuturile promoţionale.
Astăzi, Casa de ajutor reciproc funcţionează într-un sediu ultramodern pus la dispoziţie de Uniunea teritorială a CAR, bine utilat, situat într-o zonă centrală a municipiului Hunedoara, tocmai pentru a veni în sprijinul membrilor săi. Adoptând o politică fermă de extindere în teritoriu, ea dispune de patru agenţii în judeţul Hunedoara şi patru agenţii în judeţul Timiş, cea mai recentă agenţie deschisă fiind cea din localitatea Jimbolia, judeţul Timiş.
Adoptarea unui management operaţional modern a condus la consolidarea financiară a Casei, în acest deceniu şi jumătate, înregistrându-se o creştere substanţială a fondului social al membrilor, a capitalului propriu şi a capitalului total al Casei de ajutor reciproc, surse unice de finanţare a cererii mereu crescânde de împrumuturi.
Făcând retrospectiva întregii activităţi desfăşurate, putem afirma că numărul membrilor a crescut de 5,23 ori faţă de anul 2001, încheind anul 2014 cu un număr de 6.433 membri CAR, fondul social al membrilor a sporit de 129,46 ori ajungând la 13.145.768 lei, iar capitalul propriu al Casei, oglinda fidelă a solvabilităţii ei, a crescut de 104,88 ori. Creşterea permanentă a fondului social şi a capitalului propriu, a creat posibilitatea măririi activelor productive de la 228.429 lei în anul 2001 la 14.229.719 lei la finele anului 2014. O evoluţie meritorie au înregistrat şi indicatorii valorici şi de eficienţă, fiind suficient să menţionăm că veniturile au crescut constant an de an, excedentul fiecărui an a făcut posibilă acordarea de dobânzi anuale membrilor CAR superioare dobânzilor practicate de alte instituţii financiare pentru depozitele la termen, dobândă care potrivit legii, este neimpozabilă, asigurându-se astfel nu numai protejarea fondului social împotriva inflaţiei, ci şi câştiguri substanţiale ale membrilor.
Iată deci numai câteva date care demonstrează că evoluţia Casei de ajutor reciproc Unirea Hunedoara a fost pronunţat ascedentă, că ea reprezintă într-adevăr o instituţie financiară nebancară performantă, că îndeplinirea la timp a politicilor manageriale recomandate insistent de Uniunea teritorială, referitoare la necesitatea externalizării activităţii, la încurajarea creşterii depunerilor la fondul social, de capitalizare şi informatizare a activităţii, a dat rezultatele dorite.
Casa de ajutor reciproc Unirea Hunedoara a continuat şi în anul 2014 procesul de profesionalizare a activităţii în general şi în special în punctele de lucru deschise în mediul rural, precum şi în agenţiile nou înfiinţate, fapt care a condus la creşterea substanţială a numărului de membri şi a performanţelor în plan financiar.
Prin participarea noastră la constituirea fondului pentru acordarea burselor de studii „Dezvoltare prin cunoaştere” la nivel de uniune, anul acesta am avut posibilitatea să propunem şi cel de al doilea bursier, astfel avem doi copii ai membrilor CAR care beneficiază de bursă de studii universitare.
Ne propunem ca pe viitor să continuăm dezvoltarea agenţiilor din judeţele Hunedoara şi Timiş, vom întări controlul activităţii acestora, le vom potenţa activitatea prin adoptarea de politici care să încurajeze accesarea de împrumuturi de către membri şi vom adapta politicile manageriale în scopul diminuării riscului, respectării criteriilor de prudenţialitate şi a criteriilor de performanţă şi nu în ultimul rând vom continua să îmbunătăţim calitatea şi diversitatea produselor oferite membrilor CAR. Cheia reuşitei în acest gen de activitate financiară stă în apropierea de membri, cunoaşterea problemelor şi nevoilor acestora şi încercarea permanentă de a le veni în întâmpinare.
Acum, la ceas aniversar, dorim tuturor membrilor CAR, salariaţilor şi colaboratorilor, precum şi colectivului Uniunii teritoriale a CAR Hunedoara împlinirea năzuinţelor şi îndeplinirea obiectivelor propuse pentru viitor.
Director economic, Gyongyi Pop

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura