Comunitate

Carte din secolul al XVII-lea restaurată la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă expunerea în mediul online a obiectelor restaurate în la­boratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii a insti­tuţiei sale.
Este vorba de Apostolul, o carte tipărită în anul 1683 la Bucureşti, restaurată la muzeul devean. Descrierea cărţii este realizată de către Luminiţa Bogdan, expert restau­rator carte veche documente, Secţia Restaurare, Con­servare, In­vestigaţii a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
„Arta tiparului românesc se ridică la o treaptă supe­rioară în a doua jumătate a secolului XVII. În Ţara Româ­nească s-a format o şcoală de gravori, care înviorează şi îmbogăţesc ilustraţia de carte. Iniţiatorii acestei şcoli sunt Antim şi Ioanichie Bakov, care se identifică cu spiritul culturii noastre şi dau o notă distinctivă gravurilor lor. La această mişcare contribuie şi Damaschin Gerbest, un vir­tuoz al daltei, care semnează gravurile din Apostol (Bucureşti, 1863).
Din 1682 se fac paşi spre introducerea limbii române în biserică. În anul următor, 1683, se tipăreşte în tâlcuire românească <<după orânduiala şi urmarea tipicului grecesc>> Apostolul, sub conducerea ţării de către Şerban Cantacuzino şi a mitropoliei de către Teodosie.
Format in folio de 5 foi nenumerotate şi 200 numerotate. Tiparul cu negru şi roşu pe pagină încadrată în chenar de linii cu 32 de rânduri la pagină. Ornamentaţia cuprinde fron­tis­picii şi iniţiale ornamentale şi trei gravuri ocupând câte o pagină în­trea­gă. Titlul este încadrat de o gravură semnată A. I, iar una dintre gravuri, pe lângă semnătura <<Ieromonah Damaschin Gherbest>> are şi anul 1683 în cifre arabe”, relatează Luminiţa Bogdan, expert restaurator la muzeul devean. (M. Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura