Carmen Hărău: Guvernul Cioloş a descâlcit un alt nod făcut de PSD

Guvernul Cioloş a emis săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică legea educaţiei şi astfel, învăţământul profesional dual va debuta în anul de studiu 2017-2018.
Învăţământul profesional dual a fost una dintre promisiunile cu care Carmen Hărău (foto) a candidat în 2012 pentru poziţia de deputat. Chiar dacă s-a reuşit implementarea acestei forme de învăţământ la nivel local, Hunedoara fiind doar al doilea judeţ din ţară în care s-a realizat acest lucru, la nivel naţional, lucrurile se împotmoliseră.
Povestea începe în 2003, când ministrul Educaţiei, social-democrata Ecaterina Andronescu, a desfiinţat şcolile profesionale, generând situaţii în care mulţi tineri au ales să părăsească ţara, iar multe companii private nu mai găseau mână de lucru calificată şi tânără. Guvernul Ponta, deşi declarat pentru reintroducerea acestei forme de învăţământ, a blocat începând cu martie 2015, orice tentativă de modificare a legii educaţiei în acest sens.
„Mă bucur să văd că Guvernul Cioloş a descâlcit un alt nod făcut cu bună ştiinţă de PSD. Ceea ce am reuşit să implementăm în Hunedoara se va putea face de anul următor la nivelul întregii ţări. Învăţământul profesional dual nu putea lipsi din sistemul de educaţie şi acesta a fost unul dintre proiectele cu care am candidat în 2012,” ne-a declarat Carmen Hărău.
Actul normativ aprobat de Executiv redefineşte învăţământul dual ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, desfăşurat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi. Durata studiilor pentru învăţământul profesional dual va fi de trei ani şi va permite accesul la o gamă variată de oportunităţi de formare profesională de calitate pentru absolvenţii învăţământului gimnazial.
„Această formă de învăţământ are o importanţă maximă pentru Hunedoara. Marile companii au nevoie de meseriaşi buni şi tineri, pentru a îi înlocui pe cei care trebuie să iasă la pensie. În plus, companiile primesc şi o serie de avantaje fiscale, deci interesul lor de a colabora cu unităţile de învăţământ va fi unul major. Tinerii vor primi o bursă profesională oferită de stat şi o a doua bursă, oferită de compania privată cu care au semnat parteneriatul, iar cei care au domiciliul în altă localitate decât unitatea şcolară vor putea beneficia în mod gratuit de transport, cazare şi masă,” afirmă Carmen Hărău.
Proiectul de ordonanţă a fost realizat în urma consultărilor cu reprezentanţi ai instituţiilor din administraţia centrală şi Ministerele Economiei, Finanţelor Publice, Muncii, Dezvoltării Regionale, companiilor interesate în apariţia învăţământului dual, ambasadele Austriei, Germaniei, Spaniei, Olandei, Elveţiei, Camera de Comerţ a României şi camere de comerţ bilaterale (româno-germană, româno-franceză), Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Cancelaria primului ministru.
„Prin această OUG se vor putea repara mai multe dezechilibre existente între cererea şi oferta de muncă. Avem mulţi tineri care termină facultăţi şi nu se pot angaja în domeniul în care au studiat, pentru că piaţa muncii este saturată pe acea arie şi avem companii care caută meseriaşi pe anumite domenii şi se văd în imposibilitatea de a găsi personal nou. Învăţământul profesional dual are rolul de a echilibra acest raport şi totodată, prin toate beneficiile cu care îi va întâmpina pe tineri, va reuşi să scadă şi rata abandonului şcolar,” a conchis Carmen Hărău, care candidează din partea PNL la Senat.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • tot ce mișcă bine e ideea Doamnei. de la conversia creditelor în franci pina la creșterea numărului de turiști la Castelul Corvinilor toate i se datorează. ploua pe seceta e inițiativa ei. inepuizabila în folos propriu. în vecii vecilor.

  • Ce știe parvenita asta despre educație ? Chiar așa am ajuns ca toți hoții să își dea cu parerea despre învățământul românesc . Jalnic si rușinos .

  • Știe și cu educația și cu sănătatea mai ales la spitalul Hunedoara.Apropo de educație,cat ai plagiat doamna in lucrarea de doctorat?

  • Ba pardon domnule Anton, haideti sa vedem ce a făcut au făcut cei de la Psd cat au fost la guvernare. În afara de promisiunile populiste despre care tot vorbeau, nu au făcut nimic bun. Sa luam un exemplu concret de prostie, domnul Nistor, care nu a fost în stare sa trimită niște documente pentru a reabilita anumite monumente din județ. Întotdeauna a trebuit sa vina cineva după psd sa facă curățenie, sa pună lucrurile în ordine.

  • Lasă Ioane ca știe PSD-ul tot ce trebuie despre educație și sănătate. Țin sa îți reamintesc de Banicioiu cat a fost ministru și ce nu a făcut. Spitalele era în paragina, managerii erau puși în funcție după interese sau cumetrii. Deci? Cum vine asta? Ca sa nu mai vorbesc de minunata Andronescu și căile ei misterioase de a conduce învățământul din România.

  • Draga domnule Ionica, atunci când spui despre milioanele făcute pe spinarea statului te referi la sebi ghita, ponta, dragnea,nastase? Altfel nu îmi pot explica cum ai ajuns tu la concluzia ca madam Harau a făcut afaceri de milioane cu statul. Este o femeie cinstita, cate vrea sa facă treaba în Hunedoara, d-acolo și propunerea cu analiza activității. Poate nu ți-a fost clara inițiativa doamnei.

  • Diferenta dintre omul de afaceri Harau si administratorul statului Nistor de la PSD este ca ea in calitate de om de afaceri a reusit sa creeze 700 de locuri de munca intr-un judet saracit de haita pesedista. Asta in timp ce vesnicul angajat al statului Nistor nu a reusit decat sa creeze asistati sociali. Evident ca pesedistii sunt deranjati de investiile de succes din judet, pentru ca oamenii cu cat sunt mai liberi si au locuri de munca cu atat se orienteaza mai putin spre PSD. De aici si atacurile la realizarile doamnei Harau.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

8 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

8 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

8 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

8 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

8 ore ago