Actualitate

Capitolul 1704 dintr-o poveste de război, oricare ar fi el

Magdalena Şerban

Sâmbătă seara, iubitorii de teatru au avut parte de o reprezentaţie artistică de excepţie, jucată pe scena Teatrului de Artă din Deva, sub semnătura Companiei Grain de Sable. „Chapitre 1704“ de Gérald Gruhn, în regia lui Marco Besançon, distribuţie Dana Calimente şi Antoine Colla, aranjament muzical Jean-Luis Bonmariage şi muzică Soleil Noir, a expus moartea subtilă a unei tinere, Victoire, distrusă de un război, oricare ar fi el, atingând, continuu, graniţa dintre real şi ireal. Întreaga piesă a abundat în sensibilitate şi poezie, rănile fiind vindecate prin talentul actorilor.

Un destin printre destine
Povestea spectacolului a fost dominată de o ambiguitate voită, luminile şi muzica însoţind scufundările, dar în egală măsură şi ultimele speranţe ale lui Victoire. Fata, însoţită de mama sa ajunsă la capătul puterilor, se ascunde într-un refugiu montan. Un tânăr intră pe neaşteptate şi răstoarnă destinul acestor femei fugare, acaparând adăpostul şi mai apoi, umbrele sufletului. Răul şi Întunericul merg mână-n mână, lăsând impresia bunelor intenţii ce pavează caracterul masculinului. Astfel, îl descoperim pe Gerald Gruhn, cum surprinde în creaţia sa, laşităţile noastre cotidiene, meschinăriile şi dramele intime ale oricui, în fond, capacitatea de distrugere şi autodistrugere, într-un cadru dictat de compostul umanităţii. Scris sub impulsul nevoii de a fi martor al ororilor din lagărele naziste, textul adună, printr-o abordare largă şi teatrală, destinele sângerânde ale victimelor tuturor războaielor. El a fost publicat în anul 2008, la Editura Harmattan. „Încerc să privesc moartea cu alţi ochi. Este un duşman pe care îl respect şi pe care încerc să-l cunosc. Ea este întotdeauna prezentă în povestirile mele, ca un personaj suplimentar filigranat şi care nu există decât prin contrast cu viaţa”, spune Gerald Gruhn.

Actori sinonimi cu succesul
Despre actorii ce au cucerit publicul devean, numai de bine! Dana Calimente, născută în România, dar ajunsă la Luxemburg (Belgia) la vârsta de 12 ani, a intrat în anul 1999 la „Hurtwood House“ (Anglia), o şcoală specializată în Artă şi Spectacole. În 2001, accede la „Academia regală de artă dramatică“ (RADA) din Londra, iar după mai multe proiecte în Regatul Unit, revine la Luxemburg, în 2006, pentru a lucra la Theatre du Centaure. În 2007, ia cu brio audiţiile la Conservatorul pentru artă dramatică, iar astăzi, Dana face parte din Compania Grain de Sable, în calitate de actriţă, director şi regizor general. Criticii o văd ca pe un talent înnăscut, iar spectatorii o simt ca atare. Antoine Colla, născut la Liege (Belgia) este câştigător al concursului „Scene a deux“ şi premiat de belgieni pentru interpretarea personajului feminin Electra. Angajat în diferite producţii cu care a participat la Festivalul de la Avignon, în 2010, respectiv 2011, actorul cucereşte repede inima publicului, prin unicitatea stilului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura