Actualitate

Canicula a crescut şansele de a da peste vipere

Maximilian Gânju

Salvamontiştii din Valea Jiului au făcut inspecţii pe traseele montane frecventate de turişti, pentru a stabili dacă sunt anumite zone cu risc în masivele Vâlcan, Retezat ori Parâng. Verificările au fost demarate după ce turiştii au semnalat prezenţa viperelor şi pe potecile de drumeţie.

George Resiga, şeful Salvamont Lupeni şi vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, spune că nu sunt probleme mai mari decât în anii trecuţi. ”Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme mai mari faţă de anii trecuţi, nu putem vorbi de o înmulţire a viperelor. Acum sunt în perioada de împerechere şi şi-au facut prezenţa pe cărări, s-au făcut vizibile din cauza timpului scurt de împerechere, pentru că primăvara a fost târzie şi dintr-o dată vremea s-a încălzit brusc. Duminică am fost în zona Straja către Gorj, pentru că în acea zonă sunt cele mai multe vipere din creasta Vâlcanului, şi n-am văzut nici una. A fost şi cald şi puţină mişcare în zonă, dar nu am întâlnit nici una”, a precizat George Resiga.
În cele mai multe cazuri viperele se retrag din calea omului, spun salvatorii montani, astfel că riscul unui atac este mic. ”La cea mai mică vibraţie dispar de pe cărare sau zonele unde simt omul. Turiştii îşi culeg informaţii înainte de a pleca pe trasee, nu mai sunt ca altădată. Primesc toate sfaturile de la noi, de la baza Salvamont. Mulţi au în trusele individuale şi pompiţe de vid cu care să intervină în caz de accident până primesc ajutor calificat”, a mai explicat Resiga. La finele lunii iunie a.c., un lot de ser antiviperin a fost pus la dispoziţia spitalelor din ţară în cazul unor urgenţe. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura