Categories: Sport

Campionul „creat” de-un miner

Maximilian Gânju

Alexandru Lăcătuş campionul european WBO la box, categoria semigrea, recunoscut în lume şi situat în elita  boxului spaniol, a fost pregătit la Petroşani de un fost miner, Eugen Linţa (foto).
 

O viaţă pentru box
Eugen Linţa (78 de ani) s-a apucat de box la scurt timp după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, la Vulcan, în Valea Jiului. S-a dus la sala de sport şi chiar dacă era imediat după război, culmea este că dotările erau mai bune decât astăzi. „În toamna lui 1949 m-am apucat de box la Mina Vulcan. Am boxat 17 ani, până în 1966. Din 1970 am început activitatea de antrenor. Lucram şi la mină în tot acest timp, am 34 de ani de subteran şi nu m-am dat înapoi de la muncă. Cât timp am fost boxer, am participat la multe finale pe ţară, am cucerit multe medalii. Cam 41 de medalii am adunat în 14 ani de box. Am şi pierdut, dar am pierdut onorabil”, îşi aminteşte Eugen Linţa.

 

Şlefuitor de talente
În afara celor peste 40 de medalii câştigate cu sudoare şi sânge de multe ori, Eugen Linţa se mândreşte însă cu sportivii descoperiţi şi „cizelaţi” de el şi care astăzi sunt staruri la nivel mondial în acest sport. Alexandru Lăcătuş, campion european WBO la box, categoria semigrea, este unul dintre pugiliştii „şlefuiţi” de nea Eugen. „Era copil când i-am pus mănuşile în mâini. Am văzut în ochii lui dorinţa de a lupta, de a se dedica acestui sport. Dacă nimeni n-a vrut să-l susţină, a trebuit să-şi caute norocul în Spania”, povesteşte tehnicianul Linţa.
Născut pe 3 decembrie 1973, în Vulcan, Lăcătuş a emigrat în Spania în anul 1993, unde este poreclit „El Bombardier”. Spania l-a adoptat şi încet, încet, şi-a făcut loc printre profesionişti, unde se află în „Top 3” pugilişti spanioli. Vulcăneanul iniţiat în box de nea Linţa are 31 de victorii în 38 de meciuri disputate la profesionişti. Antrenorul din Vulcan se mai poate lăuda că a dat boxului naţional şi internaţional şi alţi campioni, dar şi arbitri internaţionali. Toţi au pornit din mâna lui nea Eugen şi au ajuns pe culmile gloriei în străinătate, pentru că la ei în oraş şi în ţară n-au fost ajutaţi. Nicolae Miheţ a ajuns arbitru internaţional de box, Daniel Zdrâncă e antrenor la un club foarte mare din Italia, însă sunt şi alţi medaliaţi cu titluri continentale şi internaţionale, care s-au stabilit în Canada ori Germania. Eugen Linţa a renunţat la antrenorat în urmă cu aproape un an de zile. S-a săturat de dezinteresul celor care ar putea să se mândrească cu performanţele copiilor pe care-i educă în acest sport nobil.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

o oră ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

o oră ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

o oră ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

o oră ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

o oră ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

o oră ago