Categories: Actualitate

Cal maltratat de doi hoţi de fier vechi, confiscat de poliţişti

Bietul animal a fost luat la bătaie de hoţi pentru că nu mai putea trage căruţa plină cu fierul furat de la Preparaţia Coroieşti. Sus­pecţii au fost prinşi şi sunt cercetaţi pentru furt calificat şi schingiuirea şi maltratarea ani­malelor.
Incidentul a avut loc la Vulcan, iar poliţiştii au fost alertaţi că suspecţii, doi bărbaţi în vârstă de 18 şi de 40 de ani, ambii din lo­calitate, intenţionau să sustragă componente din fier vechi, cu scopul de a le valorifica la un centru de colectare a fierului vechi. ”Cu ocazia deplasării la faţa locului, poliţiştii au constatat şi faptul că persoanele în cauză intenţionau să transporte fierul vechi cu o căruţă trasă de un cal pe care îl loveau cu un bici, în timp ce acesta era trântit la pământ. Prin urmare, la faţa locului au fost solicitaţi şi reprezentanţi ai Autorităţii Sanitar-Veterinare şi ai Biroului pentru Protecţia Animalelor, fiind emis ordinul de plasare a animalului în adă­post. Ulterior, Consiliului Judeţean Hune­doara, ca urmare a competenţelor ce îi revin, a asigurat punerea în plasament a animalului în cadrul unui adăpost aparţinând unei aso­ciaţii de profil”, informează IPJ Hunedoara.
Acesta este primul caz de confiscare a unui animal prin emiterea ordinului de plasare a animalului în adăpost din judeţul Hunedoara. Potrivit sursei citate, începând cu luna de­cembrie 2020, la nivelul I.P.J. Hunedoara a fost înfiinţat Biroul pentru Protecţia Anima­lelor, structură prevăzută cu funcţii de ofiţeri, agenţi de poliţie precum si de ofiţeri spe­cia­lişti-medici veterinari.
În ceea ce priveşte operaţionalizarea aces­tei structuri, este în curs de desfăşurare con­cursul organizat în vederea ocupării funcţiilor cu care a fost prevăzut Biroul pentru Pro­tecţia Animalelor. Principalele atribuţii ale acestei structuri sunt prevăzute de O.U.G. 175/2020, conform cărora atunci când un poliţist constată că un animal se află într-o situaţie de pericol, emite deîndată un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare deîndată prin grija Consiliului Judeţean.
Legislaţia privind protecţia animalelor re­gle­mentează situaţia tuturor animalelor, in­clusiv a celor sălbatice, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii atât în sarcina deţi­nă­to­rilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului. Deţinătorii de animale au în mod obligatoriu şi responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea acestora, tra­ta­mentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime şi violenţă. (M. Gânju)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago