Categories: Actualitate

Cabanierii din Pasul Vâlcan preferă turismul la negru

Carmen Cosman

Cabanierilor din staţiunea Pasul Vâlcan nu le pasă de avertismentele celor de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care le-au pus în vedere să se autorizeze şi, din câte se pare, preferă turismul la negru.

Din cele peste 60 de cabane care funcţionează în Pasul Vâlcan, la ora actuală tot una singură este autorizată să desfăşoare activităţi turistice. Restul ar trebui să fie case de vacanţă, dar mulţi dintre proprietarii lor le-au scos la închiriere pentru Revelion pe site-urile de profil. După ce s-au băgat singuri în gura lupului, înainte de Crăciun, când cabanierii s-au apucat să-şi promoveze locaţiile pe site-urile turistice, responsabilii MDRT au venit în control împreună cu inspectorii de la Garda Financiară. Cabanierii nu au fost atunci amendaţi, dar li s-a pus în vedere să se autorizeze, dacă vor să practice turismul în condiţii legale. În loc să răsufle uşuraţi că au scăpat doar cu avertisment şi să intre în legalitate, proprietarii spaţiilor de cazare nu au trecut pe la Primăria Vulcan, dar continuă să îşi caute clienţi pe Internet. “Nu a venit nimeni să se autorizeze. Deocamdată, doar cabana lui Emil Părău este autorizată să desfăşoare activităţi turistice, de cazare”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Dacă se încăpăţânează să nu intre în legalitate, cabanierii din Pasul Vâlcan riscă amenzi usturătoare.
Ceva mai tânără decât Straja sau Parâng, Staţiunea Pasul Vâlcan începe să prindă contur, după ce a fost cuprinsă într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Chiar dacă proiectul este încă în faza de implementare, pentru cei care vor să îşi petreacă timpul liber aici în perioada sezonului de iarnă, există două teleschiuri şi trei pârtii de schi. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea montană, o investiţie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului. Proiectul va continua, însă, iar în această staţiune se vor amenaja două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de cinci kilometri. Edilii din Vulcan spun că, odată cu implementarea acestui proiect, în Pasul Vâlcan se va rezolva problema canalizării, a alimentării cu apă, energie electrică şi gaz metan, dar tot aici, vor fi aduse şi tunuri de zăpadă, care să compenseze lipsa zăpezii naturale, atunci când este cazul.
Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la şapte kilometri de municipiul Vulcan.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

16 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

18 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

o zi ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

o zi ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

o zi ago