Comunitate

Bunăstarea locuitorilor, prioritatea primarului din Beriu

04 Emil Bic  primar com Beriu2364

Adriana Năstase

Situată în centrul judeţului Hunedoara, la o distanţă de 30 km de municipiul Deva, şi la nici 10 km de Orăştie, comuna Beriu cuprinde opt sate: Beriu, Cucuiş, Sereca, Orăştioara de Jos, Sibişel, Căstău, Poieni şi Măgureni. Pe lângă istoricul şi frumuseţea zonei, Beriul se mai poate mândri şi cu câteva frumoase realizări. Dar, primul gospodar al comunei, primarul Emil Moise Bîc (foto), nu vrea să vorbească de cele trecute. Ci, fiindcă ne aflăm la început de an, preferă să discute despre proiectele acestui an, 2010. 

Proiectele bat criza
Planurile făcute pentru 2010 par a sfida regula deja împământenită a crizei economice şi vizează proiecte pentru comunitate şi multe investiţii, pentru ca modernizarea să nu ocolească gospodăriile din cele opt sate. „Avem multe proiecte şi în 2010, însă înainte de a discuta pe seama lor, aş dori să le urez tuturor locuitorilor comunei Beriu, angajaţilor şi colaboratorilor, un călduros La Mulţi Ani! Un prim proiect depus ar fi cel pe Măsura 3.2.2, ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din mediul rural, finanţarea programelor de dezvoltare rurală fiind asigurată prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR). Introducerea reţelei de apă potabilă în satul Poieni şi extinderea reţelei în toate gospodăriile de pe arterele principale ale comunei (acolo unde este posibil), concesionarea serviciului de salubrizare în întreaga comună, precum şi asfaltarea drumurilor comunale DC 54A (Cucuiş) şi DC54 C (Poieni) reprezintă principalele puncte din planul de investiţii pe anul 2010. În centrul de comună, elevii vor beneficia de forma de învăţământ cunoscută sub denumirea „after school” şi tot pe Măsura 3.2.2, vom moderniza şi Căminul Cultural din Căstău“ declară edilul-şef al comunei Beriu, Emil Moise Bîc.

Cu paşi mici, dar siguri, spre modernizare
Tot în 2010, primăria şi-a propus să finalizeze şi planul urbanistic general al comunei.  O veste bună pentru proprietari este continuarea retrocedării terenurilor agricole, conform Legii 18. Se vor curăţa, şi în acest an, păşunile comunale, în vederea întăbulării acestora. Dat fiind cerinţele Uniunii Europene, în funcţie de buget, o atenţie sporită se va acorda şi amenajării spaţiilor verzi din fiecare sat şi protecţiei mediului. Pentru asta, comuna Beriu a devenit membră a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” şi „Gemina Geoagiu”. Proiectele pentru 2010 par destul de generoase. Că vor fi duse la bun sfârşit, o demonstrează şi realizările primarului de până acum. Introducerea apei potabile (Complex Beriu), introducerea gazului metan în satul Căstău, lucrări de reparaţii la toate bisericile, modernizarea iluminatului public stradal în toată comuna Beriu, înfiinţarea Buletinului informativ „Berianul”, pentru ca locuitorii să afle din ziarul propriu despre hotărârile aleşilor locali. Locuitorii comunei beneficiază de şase staţii de autobuz pentru transportul intra-judeţean şi, lucru deloc de neglijat, indicatoare pentru cinci din satele comunei, ca să ştie trecătorul pe ce meleaguri se preumblă.
Şi nu în ultimul rând, trebuie arătată preocuparea conducerii primăriei pentru  buna dispoziţie şi sănătatea locuitorilor. Aşa s-a născut Asociaţia Sportivă „Berianul”, şi spre mândria susţinătorilor, în cadrul competiţiei fotbalistice „Cupa Primăriilor”, rezervată amatorilor, echipa de fotbal a ocupat, anul trecut, poziţia a treia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura