Bujorul a devenit oficial Floarea Naţională a României

A fost promulgată legea prin care bujorul este declarat Floare Națională a României, devenind element de identitate națională.
„Mă bucur că sunt cosemnatar al acestei legi, deoarece și alte țări au una sau mai multe flori naționale repre­zen­tative pentru geografia sau pentru cultura și tradițiile lor. La români, bujorul este o floare foarte îndrăgită, fiind des cultivată în grădinile și curțile multor familii, dar și în parcuri și grădini publice. Iar bujorul de munte, prezent și în Valea Jiului, este considerat monument al naturii, fiind ocrotit de lege. În tradiția poporului român, bujorul este prezent ca subiect de apreciere și comparație, fiind asociat cu frumusețea fizică și spi­rituală a omului. Multe familii poartă nu­mele de Bujor, iar în unele păreți ale țării el este folosit și ca prenume. Aprecieri ca: „frumos ca un bujor”, „cu bujori în obră­jori” sau „un bujor de fată” sunt doar câteva expresii legate de impor­tanța acestei flori”, a declarat senatorul PNL Lucia Muntean.
„În folclorul românesc avem o seamă de cântece în care bujorul, făcând rimă perfectă cu dorul, este foarte prezent, mai ales în refrene. Tema bujorului este răspândită în literatură, pictură, în cos­tumele populare, covoare tradiționale, obiecte artizanale, ca și în obiceiurile po­pu­lare legate de căsătorie și botez. Ale­gerea unui buchet de mireasă cu bujori este considerată de bun augur pentru tânăra familie, iar baia de după botezul noului născut, presărată cu petale de bujori, se crede că transmite copilului toa­te calitățile acestei minunate flori.
În privința florii de bujor, România re­prezintă și o frumoasă excepție deoa­re­ce, la Zau de Câmpie, județul Mureș, există o rezervație unică, singurul loc din Europa în care o specie a bujorului – bujorii de stepă , de culoare roșu aprins, au supraviețuit de-a lungul timpului.
Dacă luăm în considerare doar aceste câteva exemple, ele pot constitui o bună motivație pentru alegerea Bujorului ca floare națională.
Personal, mă bucur că am semnat, susținut și votat această lege și că nepoții mei se trag pe linie paternă de la Zau de Câmpie, adică din locul în care bujorii cei frumoși au demonstrat că, în ciuda fragilității lor, atunci când ai rădăcinile înfipte în pământ bun, poți învinge vicisitudinile vieții și poți înflori mereu și mereu, demonstrându-ți rezis­tența și continuitatea de-a lungul timpurilor trecute și viitoare”, a adăugat parlamentarul liberal.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie cu chipiu are șanse mari să fie re­trogradată. Nu de…

8 ore ago

Dansăm? Da, la Simeria a fost o seară magică

Seară magică la Simeria, duminică! În Parcul Unirii, care tocmai a fost reabilitat, a fost…

8 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a crezut de la bun început în echipa…

8 ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru furt calificat, omul fiind…

8 ore ago

Lelese: Vor să fie găsiți oricând, de oricine, prin RENNS

Magdalena Șerban Registrul Electronic Național al No­men­claturii Stradale reprezintă evidența electronică a drumurilor și adre­selor…

8 ore ago

Nu mai lucrează cu publicul! Salariații de la Mediu protestează!

Salariații de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara se răzbună pe hunedoreni. Pentru că nu…

8 ore ago