FlashPolitica si administratie

Buget mai mic pentru primării, dar şi personal mai puţin

Sorina Popa, Maximilian Gânju

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a obţinut, în urma negocierilor cu ministrul Finanţelor Publice, ca în loc de 43 la sută, 60 la sută din impozitul pe venit să fie redirecţionat către autorităţile locale.

Numai că, dacă au cerut mărirea procentului din impozitul pe venit, primarii vor trebui să facă faţă şi cheltuielilor cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi asistenţii lor personali.

Nu cresc taxele şi impozitele locale
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, susţine că, dacă se merge pe propunerea de alocare a 60 la sută din impozitul pe venit autorităţilor locale, lucrurile sunt OK. „Faţă de anul trecut, Hunedoara nu pierde, ci va avea un mic câştig. Asta din calculele pe care le-am făcut până acum, cu datele pe care le avem. Municipiul Hunedoara va avea un buget echilibrat. Dacă vom avea probleme, nu vom mări taxele şi impozitele locale, ci vom face o restructurare de personal cu 10 la sută. Angajaţii primăriei trebuie să fie corect plătiţi, dar şi ei să-şi facă treaba“, a declarat edilul şef al Hunedoarei.

„Deva pierde aproape şase milioane de lei”
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat că, în cazul bugetului pe 2019, „guvernul dă cu o mână şi ia cu două. Municipiul Deva, în urma simulării pe care am făcut-o, va pierde aproape şase milioane de lei. Pentru că va trebui să suportăm în proporţie de 100 la sută sumele pentru persoanele cu handicap şi asistenţii personali, vor creşte cheltuielile. De aceea, vom fi nevoiţi să luăm bani de la investiţii. Va fi un dezastru“, a afirmat primarul Florin Oancea.

Primăria Petroşani ar rămâne fără circa şapte milioane de lei
Propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate ar lăsa Primăria Petroşani fără circa şapte milioane de lei. Restul serviciilor nu ar mai putea funcţiona, iar de investiţii sau lucrări de importanţă strategică nici nu mai poate fi vorba. Potrivit primarului municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, membru în Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, la Petroşani sunt circa 400 de persoane cu handicap ori însoţitori, iar susţinerea acestora din bugetul local este imposibilă, la fel ca în cazul multor administraţii din ţară. Astfel, AMR solicită asumarea de către Guvern a „susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi“, aşa cum s-a angajat.
Problemele cu finanţarea administraţiilor locale au apărut imediat după reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută, astfel că în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40 la sută din bugetele anului 2017.

3 comentarii la „Buget mai mic pentru primării, dar şi personal mai puţin

  • Pai la primariile unde „considera” primarii ca scade bugetul,sa mai scada din salariile umflate in ultimii doi ani si sa mai plece din angajatii de „ultim moment”(a se citi pile si cunostiinte angajate in ultimii doi ani),ca se cam calca pe picioare!

  • Doar primaria pesedista nu pierde bani. Hunedorean, esti paralel cu subiectul, comunistule !

  • Pantea,pacat ca te-ai nascut! Cred ca esti unul din cei angajati pe pile si cunostinte! „democratule”!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura