Brăţările dacice au făcut înconjurul lumii

Au fost descoperite în Munţii Orăştiei, în siturile din Sarmizegetusa, iar apoi, au ajuns în diferite colţuri ale lumii, de la Geneva, la New York, la Budapesta sau Munchen. Traficanţii de comori au plimbat brăţările dacice în toată lumea, pentru a le putea valorifica la preţuri extraordinar de mari.

”Evrika”, pe un fag

Astăzi, vă prezentăm traseele pe care le-au parcurs brăţările sustrase de braconieri. „Grupurile de braconieri se adăposteau într-o cabană forestieră din zona Feţele Albe, din Sarmizegetusa. Gropile în care aceştia săpau, pentru a detecta aur, erau numerotate de la unu la 10, iar lângă groapa cu numărul 7, din care au fost sustrase 10 brăţări spiralice, se afla un fag, pe al cărui trunchi, braconierii au scrijelit cuvântul «Evrika», în traducere, «Am găsit!»”, se arată în actele de la dosarul cu numărul trei al aurarilor. Potrivit anchetatorilor, una dintre brăţări a fost depusă de un cetăţean american, în perioada septembrie-decembrie 1999, la o casă de licitaţie de bijuterii antice, din New York.

Postate pe site-uri

Radu Horia Camil, cetăţean român şi britanic, unul dintre capii reţelei de trafic de tezaure, de altfel, judecat în al doilea dosar al aurarilor, a încercat să dea acestei afaceri o aparentă formă de legalitate, înfiinţându-şi două firme de profil: în SUA a înfiinţat Samus Numismatics LLC, cu sediul social în Tamarac, Florida, iar în Marea Britanie, Ulpia Numismatics Ltd, cu sediul în Londra. „Radu Horia Camil a acţionat în cadrul unei reţele de crimă organizată transfrontalieră, ce desfăşura activităţi de contrabandă cu obiecte de patrimoniu. El le achiziţiona de la persoane implicate în braconajul arheologic sau de la membrii reţelei. Apoi, bunurile erau depozitate la Cluj, iar de aici, învinuitul le transporta personal în Marea Britanie şi SUA. Aici, erau afişate pe site-urile firmelor pe care le deţine, în scopul vânzării lor, în cadrul unor licitaţii online”, se arată în actele de la dosar. (L. Botici)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Vacanţa judecătorilor

Ca în fiecare an, în perioada 1 iulie-31 august, este vacanţă judecătorească. Astfel, conducerea Tribunalului Hunedoara anunţă că programul de

Hunedorenii nu dau bani de mila statului

Doar doi hunedoreni au donat bani în „cutia milei”, pusă în operă de Guvernul Boc. La nivelul judeţului Hunedoara, suma...

Gura lumii

Mare mirare şi nemulţumire în rândul cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean din Deva, când au aflat că un anumit

Închide