Categories: Actualitate

Bombă detonată de pompierii hunedoreni

Loredana Goangă

Ieri, pompieri pirotehnicieni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” au organizat o misiune de asanare a unei bombe de aviaţie, de 80 de kilograme, rămasă neexplodată din cel de-al Doilea Război Mondial şi găsită la malul Râului Mureş, la începutul acestui an, în urma excavărilor făcute la o balastieră din localitatea Săuleşti. Aceasta avea o lungime de aproximativ 70 de centimetri şi o circumferinţă de circa 40 de centimetri.
Potrivit căpitanului Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, bomba a fost aşezată într-o groapă adâncă de peste doi metri, alături de aproape cinci kilograme de trotil, după care a fost acoperită cu pământ, pentru a direcţiona mai uşor schijele sub nivelul solului. În urma detonării, bucăţile de pământ au fost aruncate la mai mult de 400 de metri de la locul asanării, iar norul format a avut câţiva zeci de metri înălţime.
„Bomba de aviaţie a fost distrusă, alături de alte elemente de muniţie descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara. Este vorba despre un proiectil de calibru 60 mm şi 30 grenade defensive”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Pentru a evita evenimentele nefericite, pompierii recomandă ca persoanele care găsesc muniţie neexplodată să nu o mişte de pe loc, să anunţe urgent descoperirea acesteia prin 112, să nu aducă muniţia în clădiri, încăperi sau locuinţe, să nu o lovească, taie sau demonteze, să nu o predea la centrele de fier vechi, şi să nu facă focul în apropiere.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago