Categories: ActualitateFlash

Bolnavii de SIDA, discriminaţi de dentişti

Livia Botici

Cu toate că soarta i-a bătut o dată atunci când le-a dat această boală cumplită, bolnavii de SIDA sunt daţi la o parte de medicii stomatologi care lucrează în cabinete private.

Scuze peste scuze

Virusul HIV rămâne chiar şi acum, în anul 2010, una dintre cele mai înfricoşătoare boli cu care se confruntă omenirea. Din cauză că nu există leac pentru tratarea maladiei, SIDA a devenit aidoma unei ”sperietori”, care a ajuns să înspăimânte şi medicii, care ar trebui, conform deontologiei, să nu refuze nici un fel de pacient. În cursul zilei de ieri, reporterii MESAGERULUI HUNEDOREAN au contactat mai multe cabinete stomatologice din Deva. În urma scurtei anchete, concluzia noastră este că medicii stomatologi discriminează profund persoanele bolnave infectate cu virusul HIV. Iată care au fost răspunsurile câtorva dintre medici, atunci când le-am spus că suferim de SIDA şi că vrem să ni se efectueze o extracţie a unei măsele la ei în cabinet. „Mergeţi la spital, noi la cabinet nu avem cum să vă îngrijim. Riscăm să îmbolnăvim şi alte persoane. La chirurgie maxilo-facială, la domnul Doroga, el tratează pacienţii cu situaţii speciale”, spune agitată, dr. Maria Calmuţchi. „Problema este foarte delicată, încercaţi la spital, la Urgenţe, eu v-aş putea primi, dar doar seara, la sfârşitul programului, dar astăzi nu sunt la cabinet”, spune dr. Dorina Andreica. „Aoleo, numai la chirurgie maxilo-facială, în cabinet nu vă putem primi”, ne-o retează dr. Gheorghe Vulcu. De asemenea, medicul Maria Claudia Weber ne trimite ”la plimbare”, când aude de SIDA, spunând că nu mai are loc de programări, dar atunci când sunăm a doua oară şi ne dăm drept un pacient sănătos, loc de programare s-a găsit urgent.

Şi vicepreşedinta ne dă ”papucii”

Atunci când i-a venit rândul pentru a fi întrebată dacă ne primeşte cu SIDA la o consultaţie, medicul stomatolog Mia Oltean, vicepreşedinta Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din Hunedoara, spune că „îmi pare rău, dar nu vă pot primi. Noi nu suntem dotaţi cu aparatura necesară pentru sterilizare, apelaţi la Urgenţă, acolo merg cei cu hepatită şi cu HIV, ei sunt obligaţi să vă consulte acolo”. Medicul dentist pensionar, Florian Cristuţ, confirmă faptul că majoritatea stomatologilor hunedoreni nu vor să trateze persoane bolnave de SIDA. „Încercaţi cel mai bine la Urgenţă, medicii de la cabinetele particulare strâmbă din nas atunci când apar cazuri de acest gen şi mereu le trimit înspre chirurgie maxilo-facială. Asta e… le e frică”, spune medicul. Preşedintele CMD Hunedoara, Adinel Crăciunel nu este de acord cu atitudinea colegilor de breaslă, dar încearcă să le găsească şi scuze. „Nu e bine să procedeze aşa. Fiecare bolnav are dreptul de a fi tratat, chiar şi cei care sunt bolnavi de SIDA. Problema este că fiecăruia îi este teamă şi de aceea apar astfel de discriminări. Noi (n.r. -Colegiul Medicilor Dentişti) luptăm să deschidem şi în Deva un cabinet stomatologic pentru persoanele infestate cu HIV, aşa cum este cel din Valea Jiului. Referitor la ceea ce s-a întâmplat, voi face o anchetă şi voi vedea care sunt motivele exacte pentru care aţi fost refuzaţi”, spune dr. Adinel Crăciunel.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cârcotașii se dis­trează tare și poves­tesc prin zonă că un edil s-a supărat pe un…

2 zile ago

Bulina albă

Angelica Georgeta Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara Pentru că a pus în practică proiecte…

2 zile ago

Bulina neagră

Cosmin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins de polițiști conducând fără permis…

2 zile ago

COMUNICAT DE PRESĂ. SALARIUL MINIM BRUT SE MAJOREAZĂ DIN IANUARIE 2023

Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un…

2 zile ago

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

O nouă specie de dinozaur, denumită Transylvanosaurus platycephalus - Reptila cu cap turtit din Transilvania,…

2 zile ago

Edilul șef Florin Oancea: Zonă de agrement, investitori și turism la Deva

Adriana Năstase Reporter - Un proiect ambiţios al Primăriei municipiului Deva, anunțat în urmă cu…

2 zile ago