Categories: ActualitateFlash

Blocurile „papagal”



Cristina Ghenea

Municipiile şi oraşele judeţului se îndreaptă încet, dar sigur, spre un adevărat dezastru urbanistic. Asta, deoarece, de când cu izolarea termică a locuinţelor, făcută în general de fiecare proprietar pe cont propriu, blocurile arată ca un penaj de papagal, fiind „peticite” de la apartament la apartament izolat, în diferite culori şi nuanţe, care mai de care mai stridente.

Faţade în toate culorile

Această situaţie este valabilă în Hunedoara, dar chiar şi în Deva, reşedinţa de judeţ, unde mulţi proprietari de apartamente la bloc au început să-şi anvelopeze locuinţele. Până în octombrie 2010, când nu exista o reglementare legală la acest capitol, fiecare şi-a izolat locuinţa cum a putut şi cu cine s-a nimerit. Aşa au ajuns faţadele multor blocuri din Hunedoara să arate multicolor, apartamentele anvelopate având acum culori diferite sau, în cel mai bun caz, nuanţe diferite ale aceleiaşi culori. Lucru valabil, cum spuneam, şi în Deva, chiar dacă aici sunt mai puţine blocuri cu faţade „papagal” decât în Hunedoara.

Legea s-a modificat, dar…

Este drept că, din octombrie 2010, de când Legea nr. 50/1991, conform căreia se pot executa lucrări de reabilitare termică a imobilelor cu destinaţie de locuit, a fost modificată, lucrurile au început să intre cât de cât în normalitate. Astfel, noua formă a legii – care nu se aplică retroactiv – prevede expres necesitatea obţinerii de la primărie a autorizaţiei de construcţie pentru a face lucrări precum izolarea termică, iar aceasta poate fi obţinută doar dacă se izolează întreaga scară de bloc, sau blocul în întregime. De altfel, conform prevederilor legii, în mod obligatoriu, culoarea iniţială a clădirii nu trebuie modificată.
Potrivit reprezentanţilor primăriilor din cele două oraşe, atât în Hunedoara, cât şi în Deva, asociaţiile de locatari au fost informate de modificările adoptate, ba mai mult, la dispoziţia celor interesaţi a fost pusă chiar o paletă de culori „legale”, adică pe care locatarii care vor să-şi izoleze blocul le pot alege, fără a încălca legea amintită şi fără a risca să distrugă esteticul urbanistic. Însă, în nici una dintre aceste două localităţi, oamenii nu ţin cont de ce spune legea, şi continuă, care, cum şi când pot, să-şi izoleze termic locuinţele, izolare care in final dă faţadei blocului aspectul de peticeală vesel colorată.

Cetăţenii riscă amenzi

Am căutat să aflăm ce măsuri au luat administraţiile municipale din Deva şi Hunedoara, în primul rând, pentru a pune capăt anvelopărilor ilegale, şi, în al doilea rând, pentru repararea faţadelor distruse de la blocuri.
„Din noiembrie 2010 şi până în prezent, au fost date peste 20 de avertismente, iar lucrările de anvelopare au fost oprite pentru nerespectarea prevederilor legii. Oamenii au avut la dispoziţie între 15 şi 30 de zile pentru a reabilita neregula, iar până acum, toţi cei avertizaţi şi-au îndreptat greşeala”, a declarat Puiu Radu, şeful de cabinet al primarului municipiului Hunedoara.
Situaţia este similară şi în Deva, unde, potrivit celor declarate de viceprimarul Marcel Morar, au fost date patru avertismente, iar lucrările au fost oprite. În acest sens, în ambele localităţi, periodic se fac controale, iar în funcţie de gravitatea faptei, atât locatarii care se încăpăţânează să încalce legea, precum şi cei care acceptă să desfăşoare lucrările de izolare în mod ilegal riscă să primească amenzi cuprinse între o mie şi o sută de mii de lei.

Primăriile să-şi facă datoria

Aşa stând lucrurile, se pare că singura soluţie pentru ca blocurile din municipiile şi oraşele din judeţ să nu ajungă în „straie de bâlci” este ca edilii localităţilor să aplice cu fermitate şi stricteţe legea, obligându-i în primul rând pe cei care au stricat faţadele să le repare. Totodată, funcţionarii din serviciile specializate ale primăriilor, au răspunderea să vegheze ca orice lucrare la faţadele blocurilor să se facă în baza unei autorizaţii şi să respecte urbanistica zonei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un ales local a reușit să își tragă atâtea te­renuri pentru…

13 ore ago

Bulina neagră

C.G., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de dare…

13 ore ago

Bulina albă

Alin Tomuș, sociolog Pentru că publică volumul „Interes față de politică și atașament partinic”, o…

13 ore ago

Rechizitoriul procurorilor olandezi în cazul jafului aurului dacic: „Probele sunt copleșitoare. Obiectele nu au fost topite”

Procurorii olandezi cred că ar­te­fac­tele din tezaurul dacic furat din muzeul din Drets nu au…

13 ore ago

Moțiunea de cenzură inițiată de AUR, intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” a picat

Premierul Ilie Bolojan a prezentat, în ca­drul ședinței, poziția Guvernului. "Atunci când am angajat răspunderea…

13 ore ago

Tranziție Justă va suna câștigător pentru Uricani. Plus altele

Magdalena Șerban Programul Tranziție Justă (PTJ) ur­mărește să atenueze impactului în­chi­derii sau transformării unor activități…

13 ore ago