Politica si administratie

Blocul M2 de pe Aleea Crizantemelor din municipiul Deva a fost reabilitat termic pe fonduri europene nerambursabile

Ieri, 16 februarie 2023, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de creș­tere a eficienței energetice a blo­cului de locuințe M2 – Aleea Crizan­te­melor din municipiul Deva.
Lucrările de creștere a eficienței ener­getice a blocului de locuințe M2, au fost realizate în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Reducerea consumului de energie
Proiectul de reabilitare termică a fost finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Valoarea totală a proiectului este de 2.500.250,20 lei cu TVA (peste 500 de mii de euro). Obiectivele specifice ale acestui proiect pe fonduri europene sunt: – reducerea emisiilor anuale de CO2 cu peste 40% ,- atingerea unui consum anual specific de energie pentru în­căl­zire,- reducerea consumului anual de ener­gie primară cu peste 40%, – re­du­cerea consumului anual specific de ener­gie cu peste 40%, – trecerea la o clasă energetică superioară a unei clădiri re­zidențiale – blocul M2, Aleea Crizan­te­me­lor, din municipiul Deva și a unui număr de 66 gospodării. Creșterea eficienței ener­g­etice a blocului cuprinde următoarele lucrări: termoizolare fațadă – parte vi­trată și parte opacă, închidere integrală a balcoanelor și/sau logiilor cu tâmplarie ter­moizolantă, termo-hidroizolare te­rasă, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse re­ge­nerabile (panouri fotovoltaice), înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile co­mu­ne cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, afe­rente păr­ților comune ale blo­cului, în­locuirea liftului.
În urma realizării lu­crărilor de creștere a efi­ci­enței energetice a blo­cu­lui, clă­di­rea a trecut de la clasa energetică C la clasa energetică A, conform Cer­ti­fi­ca­tului de performanță ener­ge­tică.

Și pentru confortul locatarilor și pentru aspect
„Prioritatea administrației publice lo­cale este reabilitarea energetică a tu­tu­ror blocurilor din Deva. Acest lucru este benefic atât pentru locatari cât și pentru a schimba în bine aspectul municipiului nostru. Facem apel la toate aso­cia­țiile de proprietari să se înscrie în pro­gramul de finanțare des­tinat creșterii eficienței ener­­getice a blocurilor de locuit. În acest sens, pot contacta Serviciul Pro­grame Dez­voltare din ca­drul Primăriei Munici­piu­lui Deva”, declară Nicolae-Florin Oancea (medalion), primarul Municipiului Deva.

S-a înlocuit tâmplăria
La alte patru blocuri din municipiul Deva lucrările de reabilitare termică se apropie de finalizare. Este vorba despre Blocul 8 de pe Bulevardul Decebal din municipiul Deva unde lucrările sunt rea­lizate în proporție de peste 90% (valoare contract de finanțare – aproximativ 860 de mii de euro). La acest bloc principalele lucrări executate au fost: înlocuirea tâm­plăriei, închideri de balcoane, ter­mo­izolare suprafețe opace, termohi­dro­i­zo­lare a acoperișului tip terasă, ter­mo­izolare a planșeului peste subsol etc.
Au sosit și o parte dintre compo­nentele pentru lift, iar spre sfârșitul lunii februarie, constructorul va începe mon­tajul. Reabilitarea termică a Blocului 60 de pe Aleea Streiului (valoare contract de finanțare – peste 600 de mii de euro) este în curs de finalizare. A fost montat un lift care este deja funcțional și ur­mează montarea și punerea în funcțiune a celui de-al doilea lift. La Blocul A de pe Bulevardul Iuliu Maniu lucrările de creș­tere a eficienței energetice sunt exe­cutate în proporție de peste 90% (va­loa­re contract finanțare – peste 1 milion de euro). S-a înlocuit tâmplăria, au fost executate închideri de balcoane, ter­mo­izolare suprafețe opace, termohidroi­zo­lare a acoperișului tip terasă, termoizo­lare a planșeului peste subsol. Și la Blocul D pe Bulevardul Iuliu Maniu (valoare con­tract de finanțare – aproximativ 487 de mii de euro), lucrările sunt finalizate în procent de peste 80%. Au început lucrările de demontare a lifturilor vechi și montare a lifturilor noi și urmează să fie montate și sistemul de panouri foto­voltaice.
Reabilitarea blocurilor din municipiul Deva este realizată cu fonduri europene, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, care în vedere o utilizare mai atentă a resurselor pentru a con­tri­bui în mod semnificativ la realizarea de economii și la creșterea economică.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

7 ore ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

o zi ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

o zi ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

o zi ago