Categories: ActualitateFlash

Blocul disperaţilor

Cristina Ghenea

De mai bine de 20 de ani, zeci de hunedoreni locuiesc într-un bloc care nici până în ziua de astăzi nu a fost construit în întregime. Oamenii s-au mutat în imobil în 1990, dar clădirea încă nu este finisată. Mai mult, de fiecare dată când plouă, cei de la ultimul etaj sunt inundaţi. Oamenii sunt disperaţi, dar nimeni nu mai vrea să ducă la capăt lucrările începute imediat după Revoluţie, la căminul de nefamilişti din comuna Crişcior.

În zeci de ani, au primit… o promisiune
În urmă cu zeci de ani, Minvest a ridicat, la Crişcior, pe strada Muncii, un bloc, pentru a le asigura unora dintre cei care lucrau la mina de la Gurabarza, un acoperiş deasupra capului. În 1990, clădirea a fost dată în folosinţă, mai mulţi mineri fiind cazaţi aici, hiar dacă lucrările încă nu erau terminate. Mai apoi, în 2001, când a fost înfiinţată Sucursala Bradmin a companiei Minvest, aceasta a luat în patrimoniul său blocul respectiv. Pentru că trecuseră câţiva ani buni de când lucrările au fost sistate, locatarii au făcut mai multe plângeri către conducerea Bradmin, iar reprezentanţii companiei au făcut o verificare a blocului. Astfel, s-a constatat că imobilul nu dispune de rigole de scurgere a apelor pluviale, nici de sistem de canalizare şi colectare a precipitaţiilor abundente. De asemenea, reprezentanţii companiei au mai constatat şi că lipsa rigolelor pune în pericol stabilitatea clădirii, promiţând că vor lua măsurile necesare pentru reabilitarea construcţiei. Însă, vezi să nu se fi întâmplat minunea asta. Aşa că, atunci când Sucursala Bradmin a intrat în faliment, imobilul de pe strada Muncii era la fel ca în 1990, ba mai rău. Căminul a intrat pe mâna firmei lichidatoare – IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL, din Timişoara. „Imobilul a fost preluat în patrimoniul nostru, însă nu avem obligaţia de a ne ocupa de reabilitarea lui. Proprietarii trebuie să suporte cheltuielile pentru reparaţii”, a declarat Valentina Micin, asociat coordonator în cadrul IT MANAGEMENT ADVISORS Deva.

Până la urmă, pe cont propriu
În aceste condiţii, cei care locuiesc aici nu ştiu încotro să se îndrepte. Viorel Şenilă, unul dintre cei care de 21 de ani locuieşte în acest imobil, a făcut, de-a lungul anilor, zeci de sesizări în legătură cu această problemă. Nu se dă bătut şi spune că urmează să bată din uşă-n uşă, la fiecare vecin în parte, să strângă bani, pentru a plăti muncitorii care să repare acoperişul. „Sunt 79 de camere în blocul acesta, şi în majoritatea, locuiesc familii sărace, cu copii de întreţinut. Lumea nu va avea de unde să plătească pentru aceste lucrări”, spune Viorel Şenilă. În medie, ca să acopere cheltuielile doar pentru acoperiş, fiecare locatar trebuie să scoată din buzunar 800 de lei.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • stau de 21 de ani acolo si nu au facut nimic,cred ca de vina sint oamenii care lociesc acolo,beau toti bani si de reparatii nu mai ramine nimic daca ar sta la casa ar astepta sa vina statul sau dracu stie cine ca sa le repare acoperisul.ajutativa singuri numai tot intindeti mina ca milogii.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago