ActualitateEducatie si cultura

Blackjack ca fenomen social și modul în care a influențat interacțiunea dintre oameni

Blackjack este un joc cu o istorie de aproximativ 300 de ani.  A apărut în jurul anului 1700. Inițial, acesta a fost practicat la la Curtea Regală a Franței în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea și s-a numit „Vingt-et-Un”, ceea ce se traduce prin „21”.

În secolul al XVIII-lea, Blackjack a ajuns în Statele Unite prin intermediul coloniștilor francezi. Jocul a evoluat, a câștigat tot mai mulți fani și chiar a evoluat în mai multe versiuni.

În 1820, Blackjack a intrat în sălile de jocuri de noroc din New Orleans, dar era practicat și în cercuri restrânse de prieteni. Oamenii se întâlneau la un blackcjack sub dorința de a socializa și de a se relaxa alături de cei apropiați.

Fiind atât de popular în rândul oamenilor, jocul de Blackjack a fost adoptat rapid de cazinouri și sălile de jocuri de noroc. Putem spune că Las Vegas, capitala jocurilor de noroc, a evoluat și s-a dezvoltat odată cu evoluția Blackjack-ului.

Putem spune că jocul Blackjack a unit oameni și a dus la o interacțiune mai mare între aceștia. Pe bani sau din plăcere, oamenii se întâlneau și jucau blackjack. Între timp, cazinourile din Las Vegas se bucurau de succes și erau invadate de jucători profesioniști. Aceștia foloseau diferite strategii de joc în speranța că vor putea învinge banca.

Prin anii 1950, jocul era foarte popular, ajungând un fenomen social. Au început să apară inclusiv cărți cu ponturi despre cum se poate juca Blackjack pentru a câștiga. Au apărut jucătorii profesioniști, iar oamenii de știință s-au focusat pe elementele matematice ale jocului, încercând să studieze strategii ce puneau în avantaj jucătorii față de dealer.

Inițial, jocul de Blackjack avea peste 100 de variante de reguli. Ulterior, regulile au fost schimbate odată cu legalizarea jocurilor de noroc în Statele Unite. Actualele regulile de blackjack au fost definite de Nevada Gaming Commision.

Blackjack e un joc simplu, interactiv și distractiv atâta timp cât nu pierzi bani. Fiecare jucător primește două cărți, cu fața în sus sau în jos, în funcție de cazinou și masă, dar și de țară. În Statele Unite, dealerul primește două cărți, una cu fața în sus și una cu fața în jos.

În majoritatea celorlalte țări, dealerul primește doar o carte expusă. Cărțile de la 2 la 10 au valoarea lor scrisă. Cărțile Jack (Juvete), Queen (Damă) și King (Popă) valorează 10 în Blackjack.

Așii pot valora 1 sau 11, în funcție de celelalte cărți primite. Valoarea unei mâini este suma valorilor cărților. Scopul jucătorului este acela de a face 21 sau a avea cărți cu suma acestora cât mai aproape de 21, fără a depăși acest prag.

O mână cu un AS evaluat ca 11 este numită „soft”, ceea ce înseamnă că mâna respectivă nu va pica luând o carte suplimentară. Valoarea asului va deveni 1 pentru a împiedica depășirea valorii de 21. În caz contrar, mâna este numită „hard”.

După primirea cărților, jucătorul are 4 opțiuni: „hit”, „stand”, „double down”, „split”. Cu alte cuvinte, poate cere o carte suplimentară sau să nu mai solicite, în același timp putând să mărească pariul inițial. Există și posibilitatea ca jucătorul să facă split atunci când cele 2 cărți primite inițial au aceeași valoare, cerând câte o carte în plus pentru fiecare carte existentă și astfel să joace la 2 mâini independente.

Odată cu evoluția tehnologiei și a internetului, Blackjack a devenit faimos și pe online, ajungând să fie cel mai practicat joc de noroc din lume. A fost dezvoltată o varietate incredibilă de jocuri Blackjack, unele mai atractive ca altele.

Cazinourile online, au implementat variante ca: Multihand Blackjack, Blackjack, American Blackjack, sau Super Stakes Blackjack. Userii pot practica blackjack de pe orice gadget conectat la internet, inclusiv laptop, PC, tabletă sau telefon mobil.

Odată cu dezvoltarea jocurilor video în mediul virtual, a început să dispară interacțiunea reală / fizică dintre oameni. Este adevărat că internetul ne poate conecta cu oameni din toată lumea și ne unește într-o comunitate virtuală, dar din păcate ne distanțează de cei de lângă noi.

În multe zone, oamenii au început să renunțe la obiceiul de a se reuni la un blackjack în jurul mesei fizice și au optat tot mai mult pentru jocul online.

Cazinourile online încearcă să compenseze lipsa interacțiunilor între jucători și au scos variante de blackjack cu dealer live. Jocurile live de blackjack sunt pe deplin captivante. Sunt atât de reale încât tinzi să crezi că ești cu dealerul la masă, în persoană. Poți chiar interacțion cu aceștia prin live chat.

În contextiul pandemiei, cu atâtea restricții de deplasare, tot mai mulți oameni au ales calea online-unului pentru a practica jocurile de noroc, pentru a se relaxa și pentru a interacționa cu cei dragi. Să sperăm că, odată cu ridicarea restricțiilor, oamenii să revină fizic la mesele de blackjack petru interacțiune și distracție.

Oricât de frumoasă și complexă este experiența jocului online, tot mai interesantă este interacțiunea directă cu ceilalți jucători în mediul offline. Sunt alte emoții, alte atracții, se poate comunica mult mai direct și eficient, se pot lega prietenii mai strânse în mediul offline.

Un joc poate fi considerat un fenomen social atunci când ajunge să fie practicat de foarte mulți oameni la nivel de regiune, țară, continent sau chiar la nivel global. Modul și mediul de joc îl alege fiecare. În continuare, blackjack rămâne în topul preferințelor practicanților de jocuri de noroc.

 

  

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura