Comunitate

Bilanţ pozitiv în administraţia publică a Orăştiei

04 Munteanu  Alexandru primar ORASTIE (10)

Nicolle Ebner

Primarul municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu (foto), a preluat mandatul la începutul anului 2009, într-un moment delicat din punct de vedere economic. Însă, având o vastă experienţă în domeniul administraţiei locale, încă de la instalarea în funcţie, a ştiut care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru ca lucrurile să meargă înainte, în perioadă de criză.

„Anul 2009 a avut aspecte pozitive“
Asta a însemnat, printre altele, şi accesarea de fonduri europene, care să permită derularea în bune condiţii a programelor de investiţii în municipiul Orăştie. „Dacă privim retrospectiv, anul 2009 a avut aspecte pozitive. Am reuşit să finalizăm lucrările de modernizare a centrului Orăştiei, am continuat  reabilitarea reţelei de alimentare cu apă prin programul SAMTID, am mai dat în folosinţă familiilor tinere încă un imobil de apartamente construit prin programul ANL şi am extins programul privind lucrările de modernizare a infrastructurii stradale. Cât despre proiectele cu finanţare europeană, o parte a acestora vizează lucrări de modernizare a instituţiilor locale de învăţământ şi dotarea acestora cu tehnică modernă de calcul, iar altele se referă la crearea unui complex de servicii destinat vârstnicilor, la echiparea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal şi la îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice. Sunt programe care au o valoare de câteva milioane de euro, ele au fost începute în anul 2009 şi vor intra în faza finală în acest an. Ca un motiv de mândrie, pot să vă spun că datorită acestei politici de atragere a fondurilor europene, în toamna anului 2009, am obţinut Premiul de Excelenţă, pentru cele mai valoroase proiecte de accesare a fondurilor europene, Primăria municipiului Orăştie fiind singura nominalizată din judeţul Hunedoara în cadrul Galei anuale, care se organizează la Poiana Braşov”, spune primarul Alexandru Munteanu.

Imaginea Orăştiei în Europa
Anul 2009 a fost deosebit şi în privinţa promovării imaginii Orăştiei în Europa. “Avem şi aici motive de mândrie, mai ales că Orăştia a promovat, în ultimii ani, o serie de colaborări cu diferite localităţi europene şi nu numai. Pe lângă relaţiile dezvoltate cu localităţi precum Helmstedt – Germania, Schliedrecht – Olanda, Fenouillet – Franţa, cu care avem relaţii de înfrăţire mai vechi, în anul 2009 am început o frumoasă relaţie de colaborare cu oraşul Jerash, din Regatul Haşemit al Iordaniei, ultima localitate cu care Orăştia a semnat actul de înfrăţire. Datorită acestei relaţii, o serie de copii din municipiu va avea prilejul să viziteze în cursul acestui an, 2010, oraşul Jerash şi alte localităţi iordaniene”, mai declară primarul Alexandru Munteanu. Nu poate fi trecută cu vederea contribuţia Corului de copii „Vlăstarele Orăştiei“ la promovarea imaginii Orăştiei în Europa. Acest cor a fost laureat în vara anului 2009 la două puternice festivaluri internaţionale. Este vorba de Festivalul de Muzică Sacră de la Roma, aflat sub patronajul Papei Benedict al XVI-lea şi Festivalul Internaţional „Johannes Brahms” de la Wernigerode – Germania. O parte din costurile deplasării a fost asigurată tot printr-un proiect de finanţare realizat prin Primăria municipiului Orăştie. De asemenea, tradiţiile folclorice din zona Orăştiei au promovat imaginea comunităţii noastre în Italia, la Sulmona, unde delegaţia orăştiană a obţinut, în vara anului trecut, pentru a doua oară consecutiv, unicul trofeu pus în joc în cadrul unuia dintre cele mai puternice festivaluri internaţionale din centrul şi vestul Europei, „Giostra Cavaleresca“. A fost un moment important, deoarece s-au stabilit relaţii frumoase pe plan cultural cu autorităţile locale italiene şi cu reprezentanţii Asociaţiei „Giostra Cavaleresca di Europa“. “Iată, aşadar, că Orăştia nu şi-a pierdut menirea de a ţine sus stindardul culturii transilvănene, ba, dimpotrivă, reuşim mereu să realizăm lucruri trainice”, concluzionează edilul şef al oraşului Paliei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura