Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

20 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Şerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu Hunedoara-Deva vă invită să călătoriţi În noaptea timpului, aşa cum se numeşte cartea semnată de Antonio Munoz Molina şi apărută la Editura Nemira, Bucureşti, 2016. Pe fundalul unei lumi care se destramă, romanul se desfăşoară lin, împărţindu-se mereu între două continente, două timpuri, două stări. Este o poveste ambiţioasă despre condiţia umană şi reacţia firească în faţa dezastrului, din care decurg o serie de consecinţe nefaste şi întâlniri cu demonii trecutului.
„E dificil să susţii în câteva fraze greutatea (la propriu şi la figurat) acestei cărţi. Capodopera scriitorului Antonio Munoz Molina poate fi descrisă simplu ca o poveste de dragoste ce se desfăşoară pe fundalul războiului civil din Spania. O poveste de dragoste intensă, pasională şi într-un final devastatoare între arhitectul Ignacio Abel şi o tânără americancă, Judith Biely. O istorie a trădării, a exilului, dar cel mai mult o reconstrucţie meticuloasă a anului 1936 în Madrid şi în Spania măcinată de război”, apreciază bibliotecara Diana Trif.

„E uimitor câte eşti dispus să treci cu vederea doar pentru că te încăpăţânezi să stărui într-o orbire pe cât de profundă, pe atât de voluntară. Nimeni nu-ţi pune cătuşe la mâini şi nici nu te împinge într-o celulă, şi nici nu te încuie cu chei şi zăvoare; nimeni nu-ţi pune cu forţa o legătură pe faţă şi nici nu ţi-o înnoadă la ceafă atât de bine, încât să nu poţi să ţi-o dai la o parte, chiar dacă ai avea mâinile libere. Tu eşti cel care ţese legătura şi funia, care întinde mâinile de bunăvoie şi tu aştepţi până când nodul e bine strâns, tu înalţi zidurile celulei şi te încui pe dinăuntru, încredinţându-te că lacătul se află la locul lui. Tu singur faci un pas, apoi altul, atât cât e nevoie, iar dacă cineva îţi face semne să te avertizeze de pericol nu reuşeşte decât să-ţi stârnească îndârjirea de a te îndrepta spre dezastru”, susţine autorul.

Mai trebuie adăugat faptul că Antonio Munoz Molina este membru al Academiei Regale Spaniole şi totodată câştigător al Premiului Naţional pentru Literatură pentru romanul Iarnă la Lisabona, pe care îl găsiţi şi la Biblioteca Judeţeană.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deputatul PNL Lucian Heiuş: Se pregăteşte marele furt al PSD-ALDE din Pilonul 2 de Pensii

Lideri ai organizaţiei judeţene Hunedoara a PNL au susţinut, vineri, o conferinţă de presă, pentru a anunţa demararea campaniei legată...

Modelul de la Apa Serv Valea Jiului – de urmat şi de restul ţării

Ministrul Fondurilor Europene a participat la lucrările Asociaţiei Române a Apei -Comitetul Teritorial Olt-Jiu, organizate de Apa Serv Valea Jiului....

Hoţul a fost prins, banii restituiţi

Proprietarul unui magazin din Brad a văzut un hoţ care a pătruns în local şi a sunat imediat la 112....

Închide