Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni


Magdalena Şerban

Cultura Japoneză, de Paul Valery, trece în revistă peste două mii de ani de istorie neîntreruptă a unuia dintre cele mai cultivate popoare, punând în lumină deopotrivă personalităţile, religiile, genurile şi stilurile de arte vizuale, formele de expresie literară, particularităţile culturale, precum şi semnificaţia influenţelor exercitate de-a lungul vremii de China, apoi de Occident. Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă invită să parcurgeţi întregul itinerariu al cărţii apărute la Editura Humanitas, Bucureşti, 2017.
„Profesorul Paul Varley a predat timp de 40 de ani cursuri de istorie şi civilizaţie japoneză, de istorie a samurailor la Universitatea Columbia. Cultura Japoneză este cea mai cunoscută operă a sa. Pentru cei interesaţi de începuturile civilizaţiei japoneze, introducerea budismului, canoanele gustului medieval sau cultura japoneză contemporană, cartea este un volum de referinţă privind Japonia“, apreciază bibliotecara Diana Trif.
„Preferinţa latentă a japonezilor pentru frumuseţea perisabilă se explică prin sensibilitatea lor pronunţată faţă de trecerea timpului. «Tirania timpului» a fost într-adevăr o temă omniprezentă în literatură şi artă. Faptul că japonezii au fost în măsură să utilizeze această temă pentru a-şi găsi împlinirea înclinaţiei lor, dincolo de universul frumuseţii convenţionale, în lucrurile care, sub semnul ofilirii şi al degradării, sunt literalmente devastate de timp, reprezintă un prinos adus geniului estetic şi artistic japonez“, susţine Paul Varley, scriitor francez, autor de poeme şi eseuri, reprezentant al simbolismului tardiv în literatura franceză.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura