Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Anul 1000. Exploratori, negustori si inceputul globalizarii, de Valerie Hansen, apărută la Editura Corint, 2023.

 

Comerțul a îmbogățit lumea

 

În urmă cu o mie de ani – la fel ca în zilele noastre , lumea era dezbinată de frământări religioase și de războaie, dar unită prin nevoia de cunoaștere și de a face comerț. Creștinismul se extindea viguros spre Răsăritul Europei, din Panonia până la Nipru. Imperiul Bizantin își începea lenta decădere, iar Califatul musulman, cu centrul la Bagdad, era cea mai mare piață de sclavi și de aur a epocii. Stepele Asiei erau dominate de fioroșii călăreți-arcași, mările sudice, de întreprinzătorii marinari indieni, în vreme ce China era izvor nesecat de bunuri trimise pe Drumul Mătăsii. Prin îndrăzneala vikingilor, popoarele misterioase de dincolo de Atlantic au venit în contact cu marea scenă materială și spirituală compusă din Europa, Asia și Africa. Acesta a fost momentul zero al globalizării.

 

„Lucrarea lui Hansen despre migrația popoarelor, precum și circulația bunurilor, a curentelor religioase și a ideilor din preajma anului 1000 arată clar că globalizarea nu este un proces nou și că civilizațiile care au acceptat provocările spațiilor necunoscute au fost cele care au înflorit. Nimeni nu a spus până acum mai bine această poveste.” STUART B. SCHWARTZ, autor All Can Be Saved

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

7 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

7 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

7 ore ago