Categories: Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului, apărută la Editura Corint, București, 2021, ce expune fascinanta poveste a faimosului disident rus și a politicii întruchipate de acesta.

 

O perspectivă dincolo de scena politică

Volumul este o biografie cuprinzătoare a celui mai important lider al opoziției din Rusia, despre care Gideon Rachman, comentator principal de politică externă al publicației Financial Times, spune că este „un studiu strălucit despre cea mai captivantă figură politică apărută în Rusia în ultimii ani”. „Demonizat, hărțuit, otrăvit, arestat, condamnat la închisoare – Aleksei Navalnîi nu este doar cel mai consecvent și, fără îndoială, cel mai curajos critic al lui Putin, ci și, așa cum o dovedește această carte revelatoare și foarte ușor de citit, un om care nutrește o dorință tot mai mare de schimbare a Rusiei de astăzi”, spune și profesorul Mark Galeotti, autorul cărții We Need to Talk About Putin. În lucrare se analizează multiplele aspecte ale activității politice a lui Navalnîi, de la anchetele de presă care au ca subiect corupția autorităților până la ideile și implicarea acestuia în conducerea unei mișcări politice. De asemenea, se acordă atenție influenței reciproce dintre activitățile militantului rus și strategiile aplicate de Kremlin.

 

Pro și contra

În fapt, oamenii în general, dar mai ales rușii au păreri foarte diferite despre Navalnîi. Unii îl consideră un erou al democrației, un adevărat lider al opoziției. Alții, un trădător de țară, un agent al Occidentului plătit de CIA. Dar cine este Aleksei Navalnîi? Otrăvit în august 2020 și transportat în Germania pentru îngrijiri medicale, politicianul s-a întors în țara natală în ianuarie 2021, captând încă o dată atenția mijloacelor de informare în masă din toată lumea. Reținerea sa imediată la punctul de control al pașapoartelor de pe aeroportul moscovit Șeremetievo a pregătit terenul pentru o confruntare explozivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

18 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

18 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

18 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

18 ore ago