www.mesagerulhunedorean.ro

Beriu: urmează să înceapă construcţia unui bloc ANL

Magdalena Şerban

Beriu este comuna în care tinerii au primit locuri de casă, dar în timp, parcelele des­tinate unui astfel de sprijin s-au epuizat. Administraţia publică a făcut şi o solicitare către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) pentru a construi un bloc. Acum, lu­crurile au evoluat.
Consiliul Local Beriu a hotărât în anul 2010 să aloce cu titlu gratuit loturi de teren tinerilor cu vârsta sub 35 de ani, care vor să-şi ridice o casă. Ţinând cont că suprafeţele dispo­ni­bile s-au terminat, conducerea locală se ba­zează pe o nouă oportunitate.
„Oamenii au nevoie de un acoperiş care să le ofere condiţii normale de trai şi să le asi­gure sentimentul de acasă. Noi am încercat să rezolvăm asta cu propriile puteri, punând la bătaie parcelele deţinute în domeniul public. Dar s-au epuizat. Oricum, în vară se va face evaluarea, iar cei care nu şi-au îndeplinit principala obligaţie contractuală trebuie să le dea înapoi. Nu cred să fie prea mulţi, ma­joritatea ocupându-se de locul primit. Terenul e dat în comodat, pe durata exis­tenţei con­strucţiei, iar după cinci ani, fiecare îl poate cumpăra. Apoi, locuinţa se poate vinde, însă terenul rămâne tot al primăriei. Nu se plătesc decât impozitul pe teren, respectiv cel pe construcţie. Pe de altă parte, suntem în faza de obţinere a autorizaţiei de construcţie de la Consiliul Judeţean Hunedoara, urmând să se apuce de treabă cei care au câştigat lictaţia pentru blocul ANL. Vor fi 16 apartamente cu câte două camera într-un edificiu P+2. În 2009 am demarat totul, atunci am avut prima avizare, deci toate cererile primite trebuie revizuite, unii găsindu-şi casă, pe parcurs. Aşa că se impune să vină să depună, din nou, alte cereri. Unii au trecut de 35 de ani, deci nu mai sunt eligibili, din start. Nu sunt locuinţe sociale, ci pentru aceia care îşi pot permite să plătească chiria. Dacă au studii superioare, obţin punctaj în plus. Criteriile sunt prevăzute într-un cadru legal aplicabil la nivel naţional”, a spus Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu.
Acesta speră ca pe viitor să găsească şi alte soluţii pentru locuitorii comunei care îşi doresc un spaţiu locativ în care să-şi crească copiii şi să trăiască decent şi comod.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.