Comunitate

Beriu: Se vrea energie verde

Magdalena Șerban

Conducerile publice locale au o mare șansă, aceea ce din fonduri ne­rambursabile să implementeze pro­iecte în baza cărora să beneficieze de asigurarea independenței energetice prin montarea unor panouri foto­vol­taice. Totodată, cetățenii și unitățile de cult pot accesa sprijin în cuantum de 20.000 de lei (sub condiţia su­por­tării unei contribuţii proprii a bene­fi­ciarului de 2.000 de lei), oferit de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin programul Casa Verde.

Consum redus = cheltuieli mai mici
„Vrem să depunem un proiect pentru a asigura independența energetică a instituțiilor publice de pe raza comunei. Dorim să realizăm un parc cu panouri fotovoltaice. Am identificat terenul, având nevoie de 2.500 de metri pătrați, nu mai mult. Energia electrică nu dă semne de ieftinire, iar dacă ni se oferă o asemenea posibilitate de ce să nu pro­fităm și să facem lucrurile, la timp. Jumă­tate din comună are montate lămpi economice, moderne, deci cu un consum redus și senzor de mișcare pentru a ieși din starea de stand by doar când detectează mișcare. De altfel, de două luni am semnat contractul de finanțare câștigat prin fonduri de mediu pentru a acoperi și restul comunei, deci la final, facturile pentru iluminatul public se vor reduce consistent. Sistemul de telegestiune ne ajută enorm. Tehnica a evoluat, deci trebuie ținut pasul dacă vrem să reducem cât mai mult din chel­tuieli. Acesta e scopul final”, a precizat primarul din Beriu, Moise Emil Bîc (foto). Legat de persoanele fizice și unitățile de cult care vor să acceseze programul Casa Verde, demarat prin AFM, edilul spune că au existat solicitări pentru a li se elibera actele necesare de la pri­mărie, însă concretizarea 100 la sută a acestei șanse nu ține de administrația publică, ci de cei în cauză. „Mulți vor să de­pună, intenție există, dar trebuie să se miște rapid, fondurile fiind limitate și epuizându-se urgent. Acesta este sfa­tul nostru. Dacă au nevoie de sprijin, suntem aici”, a adăugat edilul.
Reamintim că axa investițională a fost gândită în vederea acoperirii ne­ce­sarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Totul se va face prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul www.afm.ro, (introducerea informațiilor nece­sare accesării). Referitor la zi­le­le de înscriere stabilite pentru per­soa­nele fizice din Regiu­nea Vest (județul Hunedoara este inclus), ele sunt 22 iunie 2023, 23 iunie 2023, res­pec­tiv 26 iunie 2023. Cât pri­vește unitățile de cult, acestea se pot înscrie în 27 iunie 2023, 28 iunie 2023 sau 29 iunie 2023.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

24 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

24 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

24 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

24 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

24 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

24 de ore ago