Comunitate

Beriu: calcule bugetare, tablete pentru elevi şi evenimente anulate

Magdalena Şerban

Pandemie sau nu, cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap au cam rămas descoperite de la jumătatea anului, 90 la sută din sume provenind de la Ministerul Finanţelor Publice, iar 10 la sută din bugetele locale. La Beriu se întâmplă la fel.

„Avem bani asiguraţi până la jumătatea lui 2020. Aşa ne-au fost daţi de la bun început. Din iulie încolo va fi o problemă dacă nu primim în timp util suma necesară celei de-a doua jumătăţi a anului. Angajaţii de la primărie, plus cei cu indemnizaţii sunt în total vreo 45 de persoane. Dinamica e fluctuantă în ce priveşte dosarele”, susţine Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu.
În altă ordine de idei, acesta a mai spus că vor continua acţiunile de dezinfecţie de pe domeniul public, iar legat de măştile devenite obligatorii de la 15 mai, consideră că oamenii şi-au procurat din timp şi nu s-au întâmpinat probleme din cauză că lumea nu a priceput faptul că nu sunt opţionale atunci când se află în spaţii închise. „Nu am avut solicitări, iar noi nu am dat de la primărie doar ca să fie date. Dacă cineva nu are posibilitate sau pur şi simplu rămâne fără, nu suntem absurzi. Bineînţeles că ajutăm dacă ni se cere sprijin. De declaraţiile noi, completate pe propria răspundere şi valabile pe timpul stării de alertă, oamenii nu au nevoie dacă merg pe la Orăştie, însă dacă deplasarea înseamnă mai mult de 30 de kilometri ca perimetru, trebuie să respecte legea, întocmai. Le-am pus la dispoziţie la primărie, deci cine vrea să-şi procure exemplare, o poate face cu titlu gratuit. Oricum, cetăţenii mai vin să-şi achite taxele şi impozitele sau cu diverse treburi şi îşi iau cu această ocazie. Elevilor fără posibilităţi le-am dat 21 de tablete pentru a putea să urmeze cursurile online, fiind vorba de susţinerea examenelor de capacitate pentru cei de clasa a VIII-a. Ele aparţin şcolii, nu au fost oferite cadou, ci doar pentru a fi folosite”, a arătat Emil Bîc.
Despre cât a însemnat ca şi cheltuială toată această perioadă de pandemie de până acum, primarul recunoaşte că a avut mare noroc cu finanţele plănuite pentru situaţii de forţă majoră. În fiecare an alocă o anumită sumă pentru cazurile neprevăzute. Altfel spus, nu s-au desprins bani nici de la investiţii, nici de la evenimente pentru a se face faţă cerinţelor. Dar se pare că nici vorbă de manifestări precum Sărbătoarea Afinelor (trec afinele până se va termina calvarul cu COVID-19) sau de tradiţionalele nedei organizate de Rusalii. Un an fără distracţie din pricina virusului. Cam aşa s-ar traduce acest an.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura