Categories: ActualitateFlash

Beniamin Laichici (Jian), condamnat pe viaţă pentru cinci omoruri, a ieşit din închisoare

Natalia Bumbac

Deveanul Beniamin Laichici (fost Jian, foto) a fost eliberat condiţionat din închisoare la mijlocul lunii septembrie a acestui an. Bărbatul a fost condamnat la detenţie pe viaţă, după ce în martie 1995 a împuşcat mortal cinci persoane din Deva şi Abrud. Între timp, legislaţia penală a fost modificată, astfel încât, Beniamin Laichici a beneficiat de o reducere a pedepsei, de la detenţie pe viaţă, la 25 de ani de închisoare.

Pedeapsa expira în 2020
Decizia de a-l elibera din închisoare pe Beniamin Laichici a fost dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, deveanul având ultimul loc de detenţie în Penitenciarul Bistriţa. Magistraţii tribunalului i-au admis contestaţia faţă de hotărârea dată de prima instanţă, la cererea de a fi eliberat înainte de executarea integrală a pedepsei, termen care ar fi expirat în 10 mai 2020.
În motivarea hotărârii, tribunalul bistriţean arată că Jian a participat la cursuri de reintegrare socială, a muncit şi a acumulat creditele necesare şi se încadrează în prevederile legii care prevede eliberarea condiţionată a deţinuţilor.
„Petentul se află în executarea unei pedepse de 25 ani închisoare, aplicată prin SP nr. 218/F/2014 a Tribunalului Timiş, prin care s-a înlocuit pedeapsa detenţiunii pe viaţă aplicată petentului cu pedeapsa închisorii de 25 de ani. Executarea pedepsei privative de libertate a început la data de 24 noiembrie 1996 şi urmează să expire în termen la data de 10 mai 2020. Petentului i se deduc 531 zile, executate în arest preventiv, 7.532 de zile executate în penitenciar şi 12 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate. Întrucât a executat 1/3 din pedeapsă, a fost discutat în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată din 7.06.2017 şi amânat pentru rediscutare începând cu data de 6.12.2017. (…) După ce instanţa de fond a respins ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată, a redus termenul de rediscutare a situaţiei petentului şi a stabilit termen pentru reiterare la data de 11.10.2017, acest termen fiind necesar, dar totodată şi suficient pentru a se reanaliza situaţia petentului. În aprecierea primei instanţe, timpul lung petrecut în detenţie (peste 22 de ani), termenul de împlinire la termen a pedepsei (10.05.2020), eforturile depuse de petent pentru adaptarea la mediu şi pentru valorificarea potenţialului personal în direcţia echilibrării psihocomportamentale, sunt argumente pentru acordarea unei şanse mai bune petentului să demonstreze, mai devreme, că scopul pedepsei a fost atins în cazul său”, se arată motivarea deciziei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

A îndeplinit condiţiile
În acelaşi document se precizează că Beniamin Jian a îndeplinit condiţiile pentru a fi eliberat din penitenciar, după ce situaţia sa a fost analizată de comisia specializată încă de anul trecut.
Reamintim că în 6 martie 1995, Beniamin Jian s-a predat Poliţiei din Deva după ce a împuşcat mortal cinci oameni. Acesta a mai formulat şi alte cereri de eliberare condiţionată, la instanţele din judeţul Timiş, acolo unde a fost încarcerat în cei peste 20 de ani staţi în spatele gratiilor, însă i-au fost respinse.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Este de necrezut că un om care a luat cinci vieți a fost eliberat condiționat. Oare ce spune fosta lui soție, la ce se poate aștepta de la el ? Ce va face ? Cum va trăi ? Cine va avea curajul să îl angajeze ? El a mai proferat amenințări din detenție,

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând fotoliu rulant pentru persoane cu handicap, cadru metalic nou, bicicletă medicinală. Relații la telefon…

14 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

3 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

3 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

3 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

3 zile ago