Comunitate

Balșa va avea pistă de biciclete, din bani europeni

Magdalena Șerban

Recent, primarul comunei Balșa a semnat, la București, contractul de finanțare pentru amenajarea unei piste de biciclete, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Componenta investițională oferă comunităților o șansă la dez­vol­tare turistică și mai ales la pro­movare. E drept, a fost mare bătălie în rândul administrațiilor publice lo­cale pentru a prinde trenul eligibili­tă­ții, dar edilul nu l-a ratat.

 

Zona trebuie să aibă viitor

„Tronsonul cuprinde 3,5 kilometri de pistă pentru biciclete, iar investiția în­sumează 3,8 milioane de lei. Finan­țarea este asigurată 100 la sută, neexistând cotă proprie pe care să o alocăm noi. Nu era păcat să nu o acce­săm? Ruta cuprinde satul Balșa, spre localitatea Mada. Cred că în sfârșit pasionații de natură, de ciclism sau pur și simplu de drumeții vor avea ocazia să ne cunoască locurile. De la Cheile Madei și până la alte obiective repre­zen­tative pentru zona noastră vor pu­tea să le includă pe toate într-un circuit. Știu că poate la prima auzire pare stra­niu ca o comună mică să aibă pistă de biciclete, mai ales că vorbim de o populație îmbătrânită, deci care nu practică sportul pe două roți, dar este vorba de o dezvoltare locală pe mai mul­te segmente. În paralel, ne vom ocupa și de asfaltare, de modernizare în general, dar sunt alte proiecte și alte axe de finanțare. Nu uităm de ele. Aceste piste au fost gândite tocmai pen­tru a creea o deschidere către vizi­tatori și către lume, în general. De aceea vom aborda încă un program în acest sens, dar pe Fonduri de Mediu (3,5 milioane de lei) pentru alți kilo­metri de pistă de biciclete, așa încât să putem închide acest circuit de la Balșa la Mada, adică arealul cu Cheile Madei. Atunci va fi un circuit complet”, a anun­țat Traian Felician Jude (foto), primarul din Balșa. Reamintim că alături de cele­lalte chei din bazinul Văii Geoagiului: Cheile Glodului, Ardeului, Cibului și Băciei, Cheile Madei reprezintă un punct de atracție turistică deosebit pen­tru cei ce vizitează/tranzitează zona. Aici, pe peretele de stâncă numit Piatra Măzii s-a format o peșteră ce era folosită drept loc de refugiu, nu­mită Peștera Zidită, cu o dezvoltare de 545 de m, cuprizând o serie de stalag­mite, stalagtite și coloane, precum și o numeroasă colonie de lilieci. Versantul stâng este dominat de Vârful Dosu (684 m) care oferă o minunată vedere asupra Munților Metaliferi. Versan­tul drept are formă de amfi­tea­tru și grote, numite de către localnici „Căsoaie”, iar mai jos există un izbuc a cărui apă, deși rece vara, iarna nu îngheață. În Cheile Madei alpiniștii au realizat rute de escaladă sportivă și de alpinism.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Brainwork – o modalitate de a petrece timp împreună cu câinele tău

Faptul că un câine adoră să petreacă timp cu stăpânul său este deja evident la…

10 minute ago

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

5 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

22 de ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

22 de ore ago