Categories: Actualitate

Băița: S-a dat tonul la distracție. Invitație la nedeie

Magdalena Șerban

Cei care vor să revină la viața de dinainte de pandemia generată de Covid au șansa să guste, din nou, din suita de evenimente pe care auto­ri­tățile locale hunedorene le pregătesc pentru următoarea perioadă. Admi­nis­trația din Băița nu a stat prea mult pe gânduri, așa că vă așteaptă la tra­diționala nedeie din satul Lunca.

Intrare liberă
„Au suferit destul oamenii din pricina restricțiilor, așa că e momentul să-și asigure și o fărâmă de voie bună. Îi aș­teptăm pe fii ai satului, localnici, vizi­tatori și oricine dorește să ni se alăture la tradiționala nedeie de la Lunca. Manifestarea va avea loc la căminul cultural, cu începere de la ora 18. Res­pon­sabili cu petrecerea vor fi interpreta Simina Părău și formația. Vreau ca lumea să știe că nu se percepe nici un fel de taxă de intrare, întreaga repre­zen­tație fiind pentru comunitate. Mu­zica și dansul ne-au ținut aproape me­reu, socializarea la fel, așa că haideți să rămânem uniți și să ne simțim bine noi, cei ai locului, în mod special. Vă aștep­tăm duminică la Lunca, iar luni, în 13 iunie, petrecerea se mută la Crăciunești. În data de 19 iunie va fi la Câinelul de Sus, iar în 26 la Peștera. Nedeile ne definesc nu doar pe noi, ci după cum
se știe, sunt o manifestare populară auten­­tică încadrată în datinile şi obi­ceiurile poporului român. După apariţia Creştinismului, acesta s-a suprapus acestor obiceiuri precreştine, reuşind treptat să transforme hramul bisericilor în nedeia satului respectiv. În anumite zone din țară unele sunt independente de biserică, altele au caracter eco­no­mic şi pe alocuri aspect bisericesc. Indiferent, noi ducem tradiția noastră locală mai departe. Și dacă tot am atins subiectul, anunț de pe acum că în in­tervalul 2-3 iulie organizăm Zilele Co­munei, alt prilej de reuniune”, a trans­mis Damian Diniş (foto), primarul din Băiţa. Momentul este unul cum nu se poa­te mai bun, Rusaliile fiind marcate du­minică, 12 iunie. Sărbătoarea Pogo­rârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea se mai numeşte şi Cincizecimea. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere. Astfel, românii se bucură de o minivacanță cu prilejul marelui praznic creștin. Numai bună pentru divertisment.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • decit sa arunci banii pe prostii si muzicanti mai bine ai repara drumurile comunale