Băiţa: acte de proprietate puse în ordine şi impozite nemajorate

Magdalena Şerban

Băiţa este una dintre comunele hune­do­rene care se bucură din plin de beneficiile pe care le implică Legea Fondului Funciar, cei de aici aducându-şi actele la zi cu aju­torul statului. Astfel, şi grila locală de im­pozitare a suferit modificări, fiind actualizat Registrul Agricol.
„Din cele circa 1.500 de poziţii din Regis­trul Agricol, am avut 800 de cereri pentru aplicare a Legii 231ce prevede dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului aferent casei de locuit, anexelor gospo­dăreşti, curţii şi grădinii. Costurile unui demers ajung la 2.000-3.000 de lei, atât cât tarifează topografii pentru măsurători şi întocmirea documentaţiei aferente. În rest, partea cadastrală e gratuită pentru cetă­ţenii în cauză. După cum se vede, mai mult de jumătate au dorit să beneficieze de acest sprijin oferit de stat. Din jumătatea ră­masă, undeva între 30 şi 40 la sută mai trebuie să onoreze paşii birocratici dacă îşi doresc să devină proprietari cu acte în regulă. Îi aşteptăm să facă solicitările în scris. Astfel, la final, scripticul va fi în con­cordanţă cu fapticul, iar lucrurile vor fi puse în ordine, în sfârşit.
Mai vreau să spun că au fost emise 500 de titluri de proprietate şi urmează să mai fie validate de comisie apoi atribuite şi al­tele. Dinamica e una bună, atât de la OCPI cât şi de la Prefectura Hunedoara. O altă nou­tate pe care doresc să o comunic este că nu vom mări impozitele pentru anul viitor. Sunt timpuri greu de parcurs şi populaţia trebuie sprijinită, nu împovărată. Oricum, oamenii s-au ţinut de cuvânt în marea lor majoritate, plătindu-şi dările. Pot achita doar cu cash deocamdată, dar avem deja în plan o platformă online, ca să mărim aria de adresabilitate. Unii preferă metodele mo­derne, care sunt practice şi comode. Fir­mele fac viramente bancare, de regulă. Ca procent, colectarea a ajuns către 80 la sută, dar e uşor mai mică în comparaţie cu 2019, atunci când nu planau stările de boală şi alertă“, susţine , Damian Diniş (foto), pri­marul comunei Băiţa. Alesul local le mulţumeşte consătenilor pentru buna înţe­le­gere şi speră ca 2021 să fie un an fără epi­demii şi pandemii, cu reuşite investi­ţio­nale majore şi mai ales cu sănătate.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

19 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

19 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

19 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

19 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

19 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

19 ore ago