Comunitate

Avion recuperat după 45 de ani de la prăbuşire

Salvamontiştii din Parâng, împreună cu trei muzeografi, au reuşit recuperarea epavei unui avion militar prăbuşit în Masivul Parâng, în urmă cu 45 de ani.

Echipa formată din salvamontişti din Petroşani şi muzeografi a găsit părţi importante ale epavei şi le-a transportat spre o zonă accesibilă, de unde vor fi recuperate ulterior şi apoi vor ajunge în muzeu. „Aparatul s-a prăbuşit în apropiere de Lacul Roşiile, chiar sub Vârful Parâng. Zona este deosebit de greu accesibilă dar, în ciuda vremii capricioase, au fost recuperate mai multe piese. Trenul de aterizare, părţi din fuzelaj. Am înţeles că vor ajunge la muzeu”, a declarat ieri, Dumitru Bârlida, şeful Serviciului Salvamont Petroşani.

Aparatul efectua un zbor ultrasecret între Craiova şi Timişoara, în iarna anului 1965, avea la bord un echipaj militar format din cinci ofiţeri şi a fost prins de o furtună deasupra Vârfului Parâng. Pilotul a încercat să aterizeze forţat, pentru a scoate aparatul din furtună, însă singurul loc era să se întoarcă spre Petroşani, unde găsea un platou care să-i permită operaţiunea. N-a mai apucat şi furtuna l-a izbit de un versant. După prăbuşire a antrenat o avalanşă, care l-a înghiţit pentru mai bine de două luni.

„Eu îmi amintesc foarte bine despre accidentul de atunci. Eram un tânăr alpinist în echipa CFR-ului şi am fost în operaţiunea de căutare. L-am reperat după două zile de căutări, dar apoi, fiind avion militar, nu ne-au mai lăsat să ajungem la el. A venit armata cu alpinişti militari şi vânători de munte de la Braşov. Abia după două luni l-au găsit şi acolo a rămas”, îşi aminteşte Dumitru Bârlida. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura