Averea preşedintelui

Ieri, a fost postată pe site-ul Preşedinţiei declaraţia de avere a preşedintelui Traian Băsescu. Prima remarcă este că această declaraţie de avere nu conţine prea multe modificări faţă de precedenta, făcută publică în vara anului trecut. A doua, că preşedintele a reuşit într-o jumătate de an să strângă 17.000 de lei, cu care şi-a mărit un depozit bancar. În rest, nici o modificare faţă de declaraţia din iunie 2009, ceea ce te duce cu gândul la faptul că Traian Băsescu s-a încadrat cu cheltuielile zilnice în banii rezultaţi din salariul său de preşedinte, reuşind chiar să economisească cei 17.000 lei. Cam puţin, zic eu, dacă ne gândim la gratuităţile de care beneficiază, prin lege, şeful statului, care i-ar permite să strângă ceva mai mulţi bani la teşcherea.
Dar, să trecem peste asta şi să vedem care este averea preşedintelui, conform celor înscrise în declaraţie. Are, împreună cu soţia, un apartament de 370 mp cu suprafaţă utilă de 250 mp şi un garaj de 30 mp. Mai deţine şi ceva teren în Bucureşti. La acestea se adaugă bijuterii şi ceasuri, achiziţionate până în 1989, în valoare de 55.000 lei şi tablouri, achiziţionate între 1989 şi 2000, în valoare de 17.000 lei. Tot potrivit declaraţiei amintite, Traian Băsescu mai deţine la diferite bănci depozite în valută (84.902 USD şi 26.819 euro) şi în lei (în total 476.590 lei). Şi cam atât.
Aşadar, cam asta ar fi averea preşedintelui Traian Băsescu la această oră. Una peste alta, luată în mare, ea nu depăşeşte 1.200.000 lei, adică 12 miliarde în lei vechi. Dacă ne raportăm la această sumă, putem afirma că preşedintele Traian Băsescu nu este un om sărac, dar nici bogat. Sunt foarte mulţi oameni în România care deţin la ora actuală averi de peste 300.000 de euro, cât este averea preşedintelui Băsescu, potrivit celor înscrise în declaraţia de pe site-ul prezidenţial.
Dacă ne raportăm la această declaraţie de avere, se poate spune că preşedintele se încadrează, din punct de vedere al veniturilor, în media-class, adică în pătura mijlocie a populaţiei. Deci, după cum puteţi constata, bătăiosul nostru preşedinte, este un om modest şi cinstit – mai ceva ca Ion Iliescu, cel sărac şi cinstit. Un personaj care, în cei aproape 20 de ani de când face politică, timp în care a tot deţinut funcţii de ministru, parlamentar şi altele, abia a reuşit să adune o avere de 300.000 de euro. Cam cât făcea, nu cu mult timp în urmă, un bişniţar sau un valutist de la colţul străzii, într-o jumătate de an. Acestea fiind datele problemei, vă întreb pe dumneavoastră, stimaţi cititori, oare puteţi crede aşa ceva?

3 comentarii la „Averea preşedintelui”

  1. LA MULTI ANI, D-L LEPADATU! VA TRANSMIT MULTE SALUTARI SI URARI DE BINE DIN FRUMOSUL ORAS MILANO.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.