Autorităţile locale au cerut modificarea ordinului Ministrului Sănătăţii prin care spitalul din Hunedoara a fost declarat spital-Covid. A scăzut numărul de îmbolnăviri, îşi vor spitalul înapoi

Sorina Popa

La două luni de la declararea Spitalului municipal din Hunedoara drept spital-Covid, autorităţile locale fac o încercare îndrăzneaţă. Astfel, a fost solicitat ca unitatea sanitară să redevină spital-suport Covid, pentru a putea trata şi alte maladii, în afară de Covid.

Dezechilibru major
<<În urma solicitărilor făcute de Primăria Hune­doarei şi a discuţiilor repetate avute de primarul Dan Bobouţanu cu reprezentanţii Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, astăzi (n.r.-ieri) s-a făcut un prim pas pentru ca activi­tatea Spitalului municipal „Dr. Alexandru Simio­nescu” să revină la normal. Direcţia pentru Sănă­tate Publică Hunedoara a întocmit şi transmis către Ministerul Sănătăţii o adresă prin care se propune oficial ca Spitalul din municipiul Hunedoara (la ora actuală „spital-Covid”) să redevină „spital – suport Covid”, statut pe care l-a avut de la începutul pandemiei şi până în urmă cu două luni.
Vă reamintim că, pe data de 20 noiembrie, 2020, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simiones­cu”, a devenit, prin ordin al ministrului Sănătăţii, „spital – Covid”, fapt care a creat un dezechilibru major în sistemul sanitar zonal, mii de hunedoreni fiind nevoiţi să parcurgă distanţe apreciabile, în special spre Deva, pentru a beneficia de servicii medicale. Asta din cauză că, începând cu data amin­tită, spitalul din Hune­doara a fost obligat să primească doar pa­cienţi infectaţi cu noul corona­­vi­rus. Spi­talul Municipal Hunedoa­ra s-a achitat foarte bine de sar­cinile sale, ca spital-Covid. Nu ne ră­mâne decât să sperăm că Minis­terul Sănătăţii va aproba cât mai curând propunerea îna­in­tată ofi­cial de către Prefectura Hune­doa­ra şi Direcţia de Sănătate Publică, astfel încât să putem trata aici şi patologiile non-Covid, la fel cum am făcut până pe 20 noiembrie, anul trecut>>, a declarat Radu Budae (foto), managerul unităţii sanitare amintite.

Nu se mai justifică
Prefectul Călin Marian a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că nu se mai justifică ca unitatea medical din Hunedoara să rămână spital-Covid, având în vedere că au scăzut numă­rul îmbolnăvirilor cu noul virus.
„Avem doar 80 de bolnavi Covid internaţi în prezent. Nu mai se justifică să menţinem un spital cu 450 de locuri pentru 80 de bolnavi Covid, de aceea am solicitat ministerului să modifice ordinul respectiv şi spitalul din municipiul Hunedoara să fie declarat spital suport –Covid”,a spus prefectul de Hunedoara.
În prezent, la spitalul din Hunedoara sunt inter­nate 80 de persoane cu Covid, dintre care doar 34 au domiciliul în municipiul de pe Cerna. Aici cel mai mare număr de bolnavi internaţi cu noul virus a fost de 162.

Nevoiţi să meargă la Deva
Reamintim că în 20 noiembrie, un ordin al ministrului Sănătăţii de atunci cădea ca un trăznet pe capul hunedorenilor. Spitalul lor era declarat spital-Covid.
„Este o mare greşeală să declari spi­talul din Hunedoara unul Covid. Suntem cea mai mare co­mu­nitate din judeţ, avem peste 70.000 de locui­tori, dintre care 22.000 de pensionari. Bol­navii vor fi privaţi de serviciile medicale la Hunedoara. Ei vor trebui să meargă la spitalele din Deva sau Haţeg pentru tratamente, internări. Vom externa pacienţii pe care îi avem internaţi în prezent până săptămâna viitoare, astfel ca să putem trata de acum încolo doar pe cei cu Covid. Acum sunt 160 de pacienţi non-Covid internaţi şi 85 Covid”, de­clara managerul Radu Budae la acea vreme.

„Pe noi nu ne-au întrebat”
Decizia de transformare a spitalului din Hune­doara într-o unitate Covid, l-a nemulţumit şi pe primarul Dan Bobouţanu. ”Este o decizie, din punctul meu de vedere, total geşită. Să nu uităm că unitatea medicală din municipiul nostru se adre­sează nu numai locuitorilor Hunedoarei, adică peste 70.000 de cetăţeni, dar şi celor din Ţinutul Pădu­renilor, alţi 30.000. Dacă dintre aceştia vor avea nevoie de internare nu o vor putea face la noi. Din păcate, decizia ca spitalul să fie spital-Covid a luat-o ministrul Sănătăţii, conform reglementărilor situa­ţiei de alertă. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord, dacă vrem. Ne vom conforma, aşa spune legea. Sper ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva să gestioneze cu profesionalism toate internările care vin din municipiul nostru. Facem eforturi să menţinem Policlinica deschisă şi Secţia de Dializă la Hunedoara. Nu vreau să politizez si­tuaţia”, afirma şi primarul municipiului Hune­doara la vremea respectivă.

3 comentarii la „Autorităţile locale au cerut modificarea ordinului Ministrului Sănătăţii prin care spitalul din Hunedoara a fost declarat spital-Covid. A scăzut numărul de îmbolnăviri, îşi vor spitalul înapoi

 • 20 ianuarie 2021 la 3:47
  Permalink

  Sunteti incompetenți si mincinoși.
  Conform legii spitalul e condus de un consiliu de administratie.care e numit de primărie adica de sofer!
  S_a demonstrat că orașul poate sa meargă pt probleme medicale la deva!
  Bravo buda si boboutan!

 • 20 ianuarie 2021 la 4:17
  Permalink

  DSP ă solicitat in baza cererii celor de la hunedoara.rusine.pai cand au decis ca spitalul sa fie covid procedura nu a fost la fel?
  De ce ne prostiti voi cu presa?

 • 20 ianuarie 2021 la 5:30
  Permalink

  E vorba de dl.budae.din eroare am scris numele incomplet.scuze

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare