Actualitate

Austria pune cruce aderării României la Schengen, de față cu ministrul Cătălin Predoiu: „Nu suntem deschiși pentru extindere”

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat ieri, în timpul unei conferințe de presă comună cu ministrul român de In­terne, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează, de aceea Austria se opune extinderii acestuia.

Controale la frontieră
„Poziția noastră e că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedem că sunt controale la frontieră între Germania și Austria, între Austria și Ungaria, între Ungaria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control la fron­tiera cu Polonia. E un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea nu consider că o extindere e oportună la momentul actual”, de­clară Gerhard Karner.

Cum a reacționat oficialul român
„Discuțiile au fost amicale, dar foar­te serioase. Obiectivul meu și pe par­curs am văzut că și al dlui ministru Karner a fost să construim azi un început de colaborare, să întoarce pagina în subiectul Schengen. Să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei și ale României, inclusiv Schengen. Nu am venit aici și nu am creat discuții în paradigma ministrului care vine și cere și a altuia care refuză. Nu asta e gândirea mea și nu ăsta e modul de lucru corect. Dovadă e rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica pro­blemele fiecărei părți pentru a iden­tifica soluții. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slă­biciuni în modul în care România pro­tejează frontierele”, spune Cătălin Predoiu. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Ca la grădiniță! Amintiri din copilărie: Liberalii și afișele lor prețioase

Campania electorală și-a deschis deja porțile spre scenă, iar primii artiști își fac apariția cu…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele că un fost edil, care râv­nește iar la postul de conducător al…

6 ore ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a câștigat titlul de vicecampion european, cu echipa…

6 ore ago

Bulina neagră

Constantin H., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce și-a…

6 ore ago

Drogat, cu permis de conducere fals, a crezut că scapă de polițiști

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost condamnat la mai bine de patru ani de…

6 ore ago

Ucrainienii care pot lupta în război fug în România

Poliția Română de Frontieră afirmă că, în acest an, s-a înregistrat o creș­tere a numărului…

7 ore ago