Categories: Comunitate

Au pus gând rău toxinelor din alimente

Nicolle Ebner

Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, în colaborare cu Academia Română, şi-au stabilit ca scop demascarea produselor toxice alimentare, comercializate în marketurile din judeţ. În acest scop, în cadrul Universităţii devene, va funcţiona un centru de cercetări în domeniul biodiversităţii, precum şi un laborator pentru determinarea calităţii alimentelor.

Finanţare europeană
Colaborarea va fi perfectată în baza unui protocol cu Academia Română-Institutul Naţional de Cercetări Economice-Şcoala post doctorală de biodiversitate zootehnică şi biotehnologii alimentare. Protocolul se va semna sâmbătă, 12 iunie, de către academicianul Alexandru Bogdan, din partea Academiei Române şi prof. univ. dr. Sigismund Duma (foto), rectorul Universităţii Ecologice „Traian”, din Deva. Colaborarea dintre cele două instituţii înseamnă „deschiderea unui centru de cercetări în domeniul biodiversităţii la Deva, unde Academia Română va avea un laborator şi un birou, în cadrul Universităţii devene. Laboratorul va fi dotat cu aparatură şi echipamente, inclusiv pentru determinarea calităţii alimentelor, a celor produse autohton, cât mai ales a celor din  import, aflate pe pieţele alimentare din judeţul Hunedoara, inclusiv în supermarketuri. Fondurile necesare sunt asigurate în baza unui proiect realizat de Academia Română şi care a obţinut o finanţare de la Comisia Europeană”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, prof. univ. dr. Sigismund Duma.

Cursuri şi laboratoare
Academia Română a ales judeţul Hunedoara, pentru că are o suprafaţă foarte mare de arii protejate şi este o zonă încă neacoperită din  punct de vedere al cercetării calităţii alimentelor. Prin intermediul protocolului, ce va fi semnat sâmbătă, cadre didactice de la Universitatea Ecologică „Traian” din Deva vor colabora cu statut de cercetător ştiinţific principal 1, în cadrul Academiei Române, iar la Deva, o serie de cercetători, pe lângă faptul că vor lucra concret în laborator, vor susţine şi cursuri universitare. „Este cunoscut faptul că Academia merge pe ideea, producţii autohtone de alimente vii şi încurajează producătorii autohtoni să cultive legume şi cereale, să crească animale şi să comercializeze propriile produse, obţinute în condiţii ecologice, multe dintre ele, care au la bază reţete autentice, transmise din generaţie în generaţie. Tocmai de aceea, ne-am propus ca unul dintre scopurile colaborării să fie acela al demascării produselor toxice alimentare”, subliniază rectorul Universităţii Ecologice „Traian” din Deva.
Startul activităţii centrului de cercetări în domeniul biodiversităţii şi a laboratorului pentru determinarea calităţii alimentelor este programat pentru această vară.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago