Categories: Eveniment

Atenţie în trafic! Începe sezonul scuterelor

Cristina Ghenea
 
Dacă până în urmă cu câţiva ani, scuterele şi motoretele (cunoscute şi sub denumirea generică de mopede) erau o noutate pe şoselele hunedorene, în ultimii doi ani, numărul acestora a crescut considerabil şi în judeţul Hunedoara, ajungând la ordinul miilor înscrise în circulaţie. În acelaşi timp, însă, în creştere este şi numărul evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi conducătorii de mopede.
 

Peste 200 de contravenţii într-o lună
Doar în Deva, Hunedoara şi Petroşani, sunt înregistrate, în prezent, peste 1.300 de mopede, cele mai multe fiind conduse de şoferi foarte tineri, minori chiar. O dată cu încălzirea vremii, pentru aceştia începe şi sezonul plimbărilor cu scuterele. Poliţiştii de la Serviciul Rutier găsesc tot mai mulţi mopedişti imprudenţi în trafic – doar în primul trimestru al acestui an, fiind înregistrate 320 de contravenţii în rândul acestora, din care 214, doar în luna martie.

 

Cauzele accidentelor la mopede
Multe dintre accidentele înregistrate cu mopedele se datorează faptului că persoanele care le conduc – majoritatea fiind adolescenţi – nu ţin cont de starea tehnică a acestora, nu folosesc corespunzător (sau chiar deloc) casca de protecţie, sau se aventurează să conducă motoscutere sau motorete fără a avea permis de conducere sau cursul legislativ absolvit. Din ianuarie şi până acum, atât cât vremea a permis ieşirile scuterelor în trafic, acestea au fost implicate în şase accidente, dintre care trei au fost soldate cu persoane ajunse în stare gravă la spital. Dar, potrivit statisticilor IPJ Hunedoara, în perioada mai-octombrie 2010, au fost înregistrate, în judeţ, 40 de evenimente în care au fost implicate mopede, dintre care 15 au fost accidente grave. În urma acestora, două persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, poliţiştii hunedoreni au sancţionat, în aceeaşi perioadă, aproximativ 800 de scuterişti, pentru nereguli în trafic.

Paza bună trece primejdia rea
„Pentru un risc rutier mai mic, cei care conduc mopede trebuie să fie atenţi la inspecţia tehnică periodică a vehiculelor, la folosirea corectă a căştii de protecţie, iar pentru începători, transportarea pasagerilor nu este, sub nici o formă, indicată”, a declarat subinspectorul Marius Roman, de la Serviciul Rutier al IPJ Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Victooooorie!

Corvinul aduce Cupa României acasă, la Hunedoara. Gladiatorii lui Florin Maxim au fost fantastici. Peste…

8 ore ago

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

10 ore ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

17 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

17 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

17 ore ago