ActualitateFlash

Asistenţii maternali, aceşti ”părinţi” plătiţi şi cu 7.000 de lei pe lună

Sorina Popa

De mai mulţi ani a devenit o modă, să fii părinte de profesie! Şi, dacă mai eşti şi plătit pentru asta, e foarte bine. În judeţ avem 152 de asistenţi maternali care sunt părinţi pentru 246 de copii.

Caută oameni dispuşi să exercite această profesie
Măsura vine după ce statul român a vrut să elimine orfelinatele unde se întâmplau lucruri îngrozitoare şi să rezolve problema copiilor abandonaţi de părinţii biologici. Aşa a apărut meseria de asistent maternal, o denumire pompoasă, dar de pe urma căreia se câştigă foarte bine. Geanina Ianc, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara, spune că un asistent maternal fără vechime în muncă câştigă un salariu de aproape 2.400 de lei. ”Noi suntem în căutare de asistenţi maternali. Mai sunt copii care nu au ajuns în familii şi asta nu e bine”, susţine Geanina Ianc, directorul DGASPC Hunedoara.

Numeroase sporuri şi indemnizaţii
Salariul maxim pe care poate să-l încaseze un asistent maternal este de 4.300 de lei. Dar, atenţie, acesta este doar salariul! Pentru că cei care practică profesia asta mai beneficiază de alte sume, sub formă de indemnizaţie de hrană, de 347 de lei, de alocaţie de plasament, de 600 de lei/copil, iar dacă copilul este încadrat în grad de handicap, alocaţia lunară de plasament majorată cu 50 la sută, respectiv 900 lei. Apoi, mai au spor de încordare psihică de 15 la sută din salariu, spor de 25 la sută din salariul de bază acordat asistentului maternal, pe perioada plasamentului, pentru fiecare copil cu handicap avut în plasament. Pentru al II-lea copil dat în plasament, asistenţii maternali profesionişti beneficiază de un spor de 15 la sută din salariul de bază, pentru fiecare copil, începând cu al-2-lea copil dat în plasament, spor de până la 7,5 la sută din salariul de bază pentru asigurarea continuităţii în muncă. şi, în fine, la toate acestea se adaugă şi alocaţia de stat pentru copil: pentru copilul cu vârsta de până la 2 ani – 200 lei/lună, pentru copilul peste 2 ani – 84 lei/lună şi de 168 de lei pe lună pentru copilul cu dizabilităţi. Una peste alta, profesia de asistent maternal poate adduce câştiguri importante, de peste 7.000 de lei lunar. Un venit bun pentru un părinte care învaţă meseria asta în câteva zeci de ore de cursuri. Ce să spună, atunci, părinţii adevăraţi, care nu sunt plătiţi pentru că îşi cresc copiii?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura