Comunitate

Apicultorii hunedoreni nu-şi pot vinde producţia

Maximilian Gânju

Preţurile mici oferite pe piaţă îi determină pe apicultorii din judeţ să-şi ţină producţia în depozite. Aproximativ 40 la sută din producţia anului trecut se află încă la producători, estimează Asociaţia Crescătorilor de Albine Hunedoara.

Cei mai afectaţi sunt apicultorii care obţin între 500 şi 1.000 de kilograme de miere pe an, în cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat şi de taxele pentru analizele de laborator, care, împărţite la o cantitate mai mică ajung să aibă o pondere mai mare în stabilirea preţului final.
„Anul trecut am avut o recoltă foarte bună de miere la salcâm şi de foarte bună calitate. Din păcate, desfacerea a lăsat mult de dorit şi a trebuit să oprim achiziţia din cauza preţului mic. Cauza principală se regăseşte în Germania – pentru că acolo exportăm foarte mult – unde a intrat miere din ţări situate în afara Comunităţii Europene: Ucraina, China, ţările din America de Sud. Acolo s-au realizat producţii bune, iar mierea oferită în Germania este la preţuri de nimic. Normal că acolo se aplică legile economiei de piaţă, cerere şi ofertă, şi lor le convine să cumpere la preţuri mai mici, din altă parte”, a declarat Iosif Korb, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara.
În judeţul Hunedoara sunt aproximativ 1.000 de apicultori, majoritatea confruntându-se cu problema mierii rămase pe stoc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura