Comunitate

Aparatură DEXA la spitalul din Orăştie

Magdalena Şerban

Compartimentul de Radiologie al Spitalului Municipal Orăştie a fost dotat cu aparatură DEXA pentru măsurarea densităţii osoase, urmând ca după finalizarea procesului de avizare, CNCAN să fie pus în funcţiune. În paralel, se execută o serie de lucrări de modernizare în cadrul secţiilor care de ani buni nu au beneficiat de un astfel de proces investiţional, necesitând ample reabilitări.

De ultimă generaţie
„Avizarea, în cazul noii aparaturi achiziţionate, este un proces laborios, se derulează pe mai multe etape şi în acest moment ne aflăm în faza de obţinere a avizului proprietarului (Primăria municipiului Orăştie), după care urmează avizele utilizatorului (Spitalului Municipal Orăştie). Preconizăm că toate echipamentele vor fi puse în funcţiune până la finele anului 2018. Este un pas înainte pentru serviciile medicale oferite, ţinând cont că doar în cazul examinării DEXA, pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze la alte unităţi sanitare din judeţ, puţine de alttfel, care deţin un astfel de aparat. Potrivit specialiştilor, DEXA este o investigaţie imagistică care foloseşte raze X, scanează osul şi măsoară densitatea osoasă. Doza de radiaţie este până la a 10-a parte dintr-o radiografie pulmonară şi câteodată e chiar mai mică decât ceea ce se primeşte din mediul ambiant la nivelul unei simple zile, astfel că efectele adverse sunt practic neglijabile“, a afirmat Ovidiu Bălan (foto mic), edilul-şef din Orăştie. Acesta a mai precizat că lista de dotări este una lungă, vizând Radiologia şi Imagistica Medicală, dar şi Ambulatoriu (mamograf intervenţional), blocul operator, Anestezia şi Terapia Intensivă etc. Se adaugă un aparat de ventilaţie asistată şi unul de anestezie la Obstetrică-Ginecologie şi Nou-născuţi, unde au mai fost prevăzute echipamente medicale şi mobilier specific blocului de naşteri. La laboratorul de analize medicale s-au inclus analizoare automate de mare capacitate şi cu o viteză sporită de reacţie, un ecograf de înaltă performanţă şi intervenţional la cabinetul de Medicină Internă şi un ecocardiograf la Cardiologie. Totodată, de noi echipamente se bucură secţiile Chirurgie generală şi ORL. Investiţia este susţinută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II), banii provenind pe axă guvernamentală (4.345.000 lei).

Reabilitarea secţiilor
„Ce mai vreau să precizez este că am început lucrările de reabilitare şi modernizare a secţiilor rămase nemodernizate şi, astfel, se desfăşoară intervenţii la Pediatrie şi Recuperare Medicală (aflate la etajul al IV-lea al spitalului). Totodată, se intervine în secţiile de Chirurgie, Farmacie şi Bloc Alimentar, precum şi în întreg Blocul Operator şi sălile de naşteri ale secţiei de Obstetrică Ginecologie şi Nou-Născuţi. Din aceste considerente sunt suspendate activităţile secţiei de Recuperare Medicală, Pediatrie şi Obstetrică Ginecologie Nou-Născuţi. Sper şi rog să găsim înţelegere în rândul pacienţilor pentru acest disconfort“, a mai spus primarul. Mai trebuie adăugat că întreaga investiţie în reabilitarea spitalului se implementează în baza unei finanţări în cuantum de 3.993.778 lei, asigurată tot de Guvernul României, adică prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 2, accesat şi câştigat de municipalitate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura