Aparatul primit de Direcţia de Sănătate Publică nu face teste pentru coronavirus

Sorina Popa

Aparatul primit de la o firmă privată de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara pentru testarea Covid-19 nu este unul PCR (n.r.-polymerase chain reaction/reacţie de polimerizare în lanţ), deci nu va putea face testări pentru depistarea infecţiilor cu noul virus.

A costat aproximativ 30.000 de dolari
De fapt, aparatul este pentru teste rapide, care se fac prin recoltarea unei cantităţi foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înţeparea unui deget). Este uşor de făcut şi de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Acest test nu stabileşte prezenţa virusului în organism, ci prezenţa anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puţin precis decât testul PCR. În plus, acesta nu a costat 200.000 de euro, aşa cum anunţa într-un comunicat Prefectura, ci aproape 30.000 de dolari, potrivit directorului executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei (foto).

La faza de calibrare
„Nu este un aparat PCR, nu se iau probe nazofaringiene. El arată dacă persoana a avut virusul sau dacă organismul luptă împotriva lui. El este util atunci când se va termina pandemia şi vom putea vedea cum s-a răspândit virusul. În prezent, ne aflăm în etapa de calibrare a aparaturii. Colegii mei au avut o primă videoconferinţă cu chinezii care le explică cum funcţionează totul. Avem o încăpere la sediul Direcţiei unde l-am montat. După ce obţinem toate avizele, cred că de săptămâna viitoare poate funcţiona”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.
Deci, concluzia este că doar spitalele din Deva şi Hunedoara au aparate Real Time PCR pentru depistarea Covid-19, însă, din păcate, încă nici unul nu funcţionează până acum.
Testul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR) se recoltează prin exudat faringian şi apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabileşte dacă virusul Covid-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obţinerea rezultatului durează câteva ore.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

10 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

10 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

10 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

10 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

10 ore ago