Apa Prod trage tare pentru demararea unui nou proiect de investiţii

Sorina Popa

Recunosc, de câte ori era atacată societatea Apa Prod, fie că era vorba de creşterea tarifului, fie că se discuta de opririle de apă, tindeam să cred că toate acuzaţiile erau adevărate. Însă, după ce m-am documentat la faţa locului, cum se spune, am ajuns la o concluzie: profesioniştii de la această societate trebuie lăsaţi să lucreze, iar atacurile să înceteze!

Avize şi acorduri
Ieri, am întrebat conducerea operatorului judeţean de apă, ce se întâmplă cu noul program de investiţii, Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Am aflat că încet, dar sigur, lucrurile în ceea ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizarea se duc către finalizare.
”Am depus studiul de fezabilitate la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Este întocmită analiza instituţională, strategia de nămol. Urmează să luăm certificatul de urbanism de la Consiliul Judeţean, după care trecem la etapa de obţinere de avize şi acorduri de la furnizorii de utilităţi şi la elaborarea impactului de mediu. Toate sunt documente care fac parte din aplicaţia de finanţare. După ce le obţinem toate astea, depunem aplicaţia de finanţare, care va fi evaluată de minister şi de către cei de la Uniunea Europeană”, a declarat Simona Petruţiu, directorul de dezvoltare al societăţii Apa Prod SA.

Grad de conectivitate la apă şi canal de 99,7 la sută
”Zonele unde se implementează POIM-ul: toate unităţile administrativ teritoriale (UAT), de la Sântămăria Orlea şi până la Deva. Extindem conducta de aducţiune de la Orlea şi vrem să furnizăm apă potabilă până la Geoagiu, Simeria. Apoi Certej, Ilia, Dobra. De asemenea, la Brad, Luncoiu, Ormindea, Băiţa. În zona Hunedoara, şi la Zlaşti, Boş, Peştişu Mare, Răcăştie, iar în zona Deva se vor efectua mici reabilitări. Programul nostru este ca până la sfârşitul acestui an să depunem aplicaţia de finanţare la Bruxelles. Caietele de sarcini sunt făcute şi putem demara licitaţiile. În momentul în care avem finanţarea, putem începe lucrările. Nu stăm, vom face licitaţiile, mergem în paralel cu totul. Exact cum am procedat cu Programul Operaţional Sectorial (POS). Acest proiect va avea, la finalizarea lui, grad de conectivitate, pe aria noastră de operare, de 99 la sută, adică populaţie care este obligată să se racordeze la reţeaua de apă şi canal. După realizarea POS, judeţul Hunedoara îndeplineşte cerinţele Uniunii Europene, adică în localităţile cu mai mult de 10.000 de locuitori sunt staţii de epurare conforme şi grad de conectivitate la apă şi canal de 99,7 la sută. Ceea ce facem în oraşele mari, acum, prin POIM, sunt extinderi de reţele şi reabilitări. De ce? Pentru că aici avem populaţie care nu are surse alternative de apă”, a adăugat Simona Petruţiu, directorul de dezvoltare al operatorului judeţean de apă.

Programul răspunde nevoilor de dezvoltare
Prin accesarea POIM, SC Apa Prod va continua politica de regionalizare în sector, demarată prin programele SAMTID şi ISPA şi consolidată prin POS MEDIU 2007-2013, prin implementarea proiectelor începute în perioada 2007-2013 a căror finalizare s-a realizat după 2015 şi prin dezvoltarea de noi proiecte. Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • In concluzie bai primarilor...nu il mai deranjati pe arion de la smecheriile lui

  • Haideți sa lăsam profesioniștii sa își facă treaba și sa nu mai tot de dam deștepți pe internet!

Recent Posts

Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 - 1815), scrisă…

o oră ago

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

8 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

8 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

8 ore ago

Au furat la greu, iar acum plătesc! Percheziţii și suspecți reținuți!

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii Ser­viciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, fiind acuzaţi de…

8 ore ago