Politica si administratie

APA – UN DREPT ESENŢIAL AL OMULUI

Apa este esenţială pentru supravieţuirea omului. Nu spun acest lucru pentru că nu l-aţi cunoaşte, ci pentru a deschide un subiect foarte important pe agenda multor forumuri, întâlniri, conferinţe şi dezbateri la nivelul Uniunii Europene şi a unor forumuri internaţionale. Apa dulce este o resursă limitată şi vulnerabilă, dar vitală pentru om, este de asemenea o valoare universală, care trebuie privită ca atare. În lume un locuitor din şase continuă să nu aibă acces la apă, o persoană din două trăieşte fără sistem de evacuare a apelor uzate. De asemenea, chiar şi în ţări dezvoltate, apa este neconformă, din cauza reţelelor de distribuţie învechite, şi nu numai. Apa este legată de sănătate, de familie şi de copii. Iată de ce în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, se afirmă rolul femeilor şi societăţii civile, ca fiind un rol important în procesul de decizie privind gestiunea resurselor de apă. De asemenea, se afirmă că autorităţile locale sunt în prima linie, dar un rol esenţial trebuie să îl joace şi parlamentarii. România este una din ţările care face eforturi pentru îmbunătăţirea accesului la apa de bună calitate, dar cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Faptul că există încă probleme legate de apa potabilă sau evacuarea apelor uzate se datorează unor deficienţe de guvernare. Problemele legate de apă se agravează şi mai mult, odată cu criza economică şi financiară.
Să revin la apă, ca la un drept fundamental. Din păcate, puţine guverne asigură dreptul populaţiei la apă şi canalizare, cum ar fi Anglia, Olanda, Belgia şi Franţa. Sunt state care au cuprins în constituţia lor acest lucru şi am convingerea că au motive serioase să o fi făcut. La al V-lea Forum Mondial al Apei, ţinut la Instanbul în data de 19 martie 2009, s-a subliniat importanţa rolului parlamentarilor în elaborarea de reguli privind gestiunea apei, alimentarea cu apă şi generalizarea principiului privind dreptul la apă al omului. La data de 30 septembrie 2010, Consiliul drepturilor omului a afirmat la rândul său acest lucru, ca decurgând din dreptul la un nivel de trai suficient, indisolubil, legat de dreptul la o stare de sănătate fizică şi mentală cât mai bună. Furnizarea serviciilor de apă potabilă de bună calitate şi în cantitate suficientă, a unui serviciu de canalizare accesibil, acceptabil şi abordabil, este recomandat şi de Rezoluţia 15/9 a Consiliului drepturilor omului. Parlamentarii, şi în acest sens, au un rol important, prin votarea bugetului legat de apă şi mediu. Este ştiut de către noi toţi, nevoile mari şi stringente, legate de investiţiile publice şi private în domeniul infrastructurii durabile pentru apă.
Există şi o altă latură, acea strict socială, când vorbim de apă ca drept şi posibilitate de acces la ea. Din punct de vedere social, există state care oferă populaţiei tarife sociale, pentru persoanele sărace minimum 200 l apă gratuită, se preocupă de existenţa unor toalete publice curate în fiecare oraş, tratarea specifică a grupurilor defavorizate, stipularea în lege a interdicţiei de tăiere a accesului la apă (indiferent de situaţia locativă). Bineînţeles că sunt lucruri care se leagă de acordarea unor competenţe, de control şi sancţiuni, după caz. Ceea ce reiese tot mai mult din discuţiile purtate este că descentralizarea şi acordarea de competenţe cât mai mari comunităţilor din teritoriu este esenţială. Din acest punct de vedere, planificarea urbană la nivelul autorităţilor locale este foarte importantă. Dreptul la apă poate fi un drept pe hârtie, dar el trebuie să devină un drept real. Este important, mai ales în perspectiva celui de-al VI-lea Forum Mondial al Apei din 12-17 martie 2012, de la Marseille, să se favorizeze schimburile de cunoştinţe la nivelul muncii parlamentare, în primul rând, pentru votul şi controlul alocaţiilor bugetare, prin bugetul de stat pe 2012, pentru apă şi mediu.
Am speranţa că vom acţiona împreună pentru crearea sau ameliorarea legislaţiei legată de apă, astfel încât dreptul la apă să fie cu adevărat un drept uman.

Iosif Veniamin Blaga,  deputat în Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura