Ansamblul folcloric din Lelese, invitat în Serbia

17 decembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Emblematic pentru Ţinutul Pădurenilor este ansamblul folcloric de dansuri pădureneşti ”Leleşana”, care a luat fiinţă în anul 1990. De când e primar în Lelese, Ciprian Achim (foto) nu a întrerupt niciodată turneul de promovare a comunei pe care o păstoreşte, de data aceasta ducându-i renumele în Serbia.

„Sâmbătă vom pleca în Serbia, 22 de persoane, împreună cu părintele paroh, pentru a participa la un spectacol. E vorba de comunitatea română din Serbia, biserica fiind iniţiatoarea acţiunilor. Le vom pune în scenă o serie de obiceiuri. Se va striga Colacu’, se va striga Cârnaţu’, Cânepa, Brânza. Înainte, oamenii nu le dădeau bani urătorilor, ci din ceea ce aveau ei pe acasă. Dubaşii primeau cârnaţi, colac şi vinars. Brânză şi cânepă se dădeau la instrumentişti. Neavând pământ, nu aveau nici cânepă, nici oi. Aşa era pe atunci în zona noastră”, a spus primarul din Lelese.
O altă manifestare, de data aceasta desfăşurată la Casa Studenţilor din Bucureşti, le va aduce luni o nouă posibilitate de a-şi promova originile.
„Vom merge în Capitală vreo şapte oameni şi vom prezenta o parte din nuntă, adică strigatul colacului şi cinstea. Ne mândrim cu rădăcinile noastre, cu patrimoniul cultural şi tradiţional, aşa că, să fim chemaţi în cât mai multe locuri pentru a le face cunoscute. În Ansamblul Leleşana suntem vreo 43 de oameni, dar nu putem merge toţi la festivaluri. Nu se pune problema că nu avem cu ce să ne deplasăm, ci fiecare are alte treburi de bază. Doar că uneori, mai intervin şi probleme şi nu putem pleca. Un popor respiră prin zestrea strămoşilor, iar dacă aceasta e dată uitării, şi naţiunea începe să se stingă. De asta ţinem atât de mult la ce ne-a fost lăsat”, a precizat primarul comunei Lelese.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Salonul de iarnă al artiştilor fotografi hunedoreni

La Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva va avea loc azi, miercuri, 18 decembrie, la ora 18.00, vernisajul celei de-a...

„La vârsta senioratului ne pierdem sportivii cei mai buni“

Sportivii de la secţia de lupte libere a CSS Petroşani au avut un an competiţional foarte bun, iar antrenorii Gheorghe...

Fotbal, Liga a IV-a. Aurul Brad- Jiul Petroşani se va juca la primăvară

Revenind la jocurile din ultima etapă din Liga a IV-a, campionatul judeţean de fotbal, am aflat că la comisia de...

Închide