Comunitate

Ansamblul folcloric din Lelese, invitat în Serbia

Magdalena Şerban

Emblematic pentru Ţinutul Pădurenilor este ansamblul folcloric de dansuri pădureneşti ”Leleşana”, care a luat fiinţă în anul 1990. De când e primar în Lelese, Ciprian Achim (foto) nu a întrerupt niciodată turneul de promovare a comunei pe care o păstoreşte, de data aceasta ducându-i renumele în Serbia.

„Sâmbătă vom pleca în Serbia, 22 de persoane, împreună cu părintele paroh, pentru a participa la un spectacol. E vorba de comunitatea română din Serbia, biserica fiind iniţiatoarea acţiunilor. Le vom pune în scenă o serie de obiceiuri. Se va striga Colacu’, se va striga Cârnaţu’, Cânepa, Brânza. Înainte, oamenii nu le dădeau bani urătorilor, ci din ceea ce aveau ei pe acasă. Dubaşii primeau cârnaţi, colac şi vinars. Brânză şi cânepă se dădeau la instrumentişti. Neavând pământ, nu aveau nici cânepă, nici oi. Aşa era pe atunci în zona noastră”, a spus primarul din Lelese.
O altă manifestare, de data aceasta desfăşurată la Casa Studenţilor din Bucureşti, le va aduce luni o nouă posibilitate de a-şi promova originile.
„Vom merge în Capitală vreo şapte oameni şi vom prezenta o parte din nuntă, adică strigatul colacului şi cinstea. Ne mândrim cu rădăcinile noastre, cu patrimoniul cultural şi tradiţional, aşa că, să fim chemaţi în cât mai multe locuri pentru a le face cunoscute. În Ansamblul Leleşana suntem vreo 43 de oameni, dar nu putem merge toţi la festivaluri. Nu se pune problema că nu avem cu ce să ne deplasăm, ci fiecare are alte treburi de bază. Doar că uneori, mai intervin şi probleme şi nu putem pleca. Un popor respiră prin zestrea strămoşilor, iar dacă aceasta e dată uitării, şi naţiunea începe să se stingă. De asta ţinem atât de mult la ce ne-a fost lăsat”, a precizat primarul comunei Lelese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura