Animalele sălbatice au început să circule pe ecoductul de la Brănişca

25 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Mircea Crivăţ

Se poate spune că ecoductul construit pe Lotul IV al autostrăzii Lugoj – Deva îşi demonstrează utilitatea. Potrivit reprezentanţilor organizaţiei WWF România, aici pot fi observate urme de animale sălbatice care au traversat ecoductul de la Brănişca, primul pod verde din România construit pe o autostradă.

„Deşi este construit recent şi animalele au nevoie de timp să-şi ajusteze traseele, ecoductul este deja circulat intens de speciile sălbatice din zonă, precum căprior, porc mistreţ, pisică sălbatică, viezure. Pentru a supravieţui, animalele au nevoie de conectivitate. Podurile verzi le pot oferi acest vital «permis de liberă trecere» peste autostradă. Iar pentru şoferi – siguranţă sporită”, au afirmat cei de la WWF România, organizaţie implicată în protejarea naturii, care a publicat imagini cu urmele animalelor sălbatice de pe ecoduct.
Lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva au început în primăvara anului 2014, între satele Brănişca şi Bretea Mureşană. Atunci, un deal acoperit cu pădure a fost excavat şi terasat, pentru a face loc autostrăzii. După cinci ani, se poate vedea primul ecoduct al acesteia. La marginea comunei Bărnişca, autostrada A1 a fost dotată cu două tuneluri, câte unul pe fiecare sens, având o lungime de aproximativ 100 de metri. Iar deasupra lor a fost amenajat un culoar de trecere a carnivorelor mari. Ecoductul, mărginit de panouri metalice, lasă loc pentru deplasarea animalelor dintr-o parte în alta a autostrăzii.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare