Categories: Comunitate

An cu multe expertize tehnice pentru Insemex

Magdalena Şerban

Pe parcursul anului curent, Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă-Insemex Petroşani  a efectuat nu mai puţin de 11 expertize tehnice ale unor evenimente majore, generate de substanţe inflamabile, respectiv explozive precum gaze, prafuri, explozivi de uz civil, articole pirotehnice.
Şi în 2014, anchetele procurorilor şi ale poliţiştilor din România, în cazul unor dezastre, cum ar fi explozii sau chiar incendii, s-au bazat foarte mult pe expertizele tehnice întocmite de către cercetătorii din Valea Jiului. „În ultima perioadă, am reuşit să finalizăm mai multe expertize tehnice. Printre acestea, se numără cea legată de incendiul de proporţii care a avut loc la un depozit de artificii din localitatea Becicherecu Mic, judeţul Timiş. Aici, au luat foc peste o sută de tone de materiale pirotehnice. Un alt caz a cărui expertiză tehnică e finalizată este cel al  incendiului care a avut loc la restaurantul Beirut din Constanţa, în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei tinere angajate, iar una a fost rănită. Pe aceeaşi listă finalizată mai avem accidentul produs la cariera de piatră din Dealul lui Tefic (Isaccea, judeţul Tulcea) şi explozia produsă la o garsonieră situată pe Strada Recoltei din Timişoara, în octombrie 2010. Ea s-a făcut pe baza documentelor şi a probelor materiale care ne-au fost puse la dispoziţie, fiind prelevate atunci, de la faţa locului, şi păstrate. Noi am fost cooptaţi în anul curent”, a precizat ing. Artur George Găman (foto), directorul general al INCD INSEMEX.
Chiar dacă la nivel naţional există o listă a experţilor – persoane fizice autorizate de către Ministerul Justiţiei, în cazurile critice, care presupun efectuarea de teste şi experimente – institutul din Valea Jiului este solicitat mai tot timpul, deoarece dispune atât de o bază materială solidă, de personal specializat, cât şi de o experienţă vastă în domeniu.  De altfel, competenţa specialiştilor de la Insemex este recunoscută şi pe plan internaţional, fiind angrenaţi în 2013 şi 2014 în activitatea de verificare a articolelor pirotehnice, în cadrul unei acţiuni de supraveghere a pieţei comune, pentru câteva din statele membre ale Uniunii Europene.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

13 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

13 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

13 ore ago