Amenzi usturătoare pentru cei care au făcut turism electoral la Referendum. Dacă nu plătesc, merg la puşcărie!

04 urna de votNatalia Bumbac

Primul lot de votanţi care au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de fraudă la votul de la Referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie 2012, şi-a aflat sentinţa. Ieri, Judecătoria Hunedoara a pronunţat sentinţa prin care 16 persoane au primit amenzi penale, una singură fiind condamnată la închisoare cu executare.

Au scăpat ca prin urechile acului
Amenzile penale aplicate celor 16 votanţi excursionişti sunt între 1.550 de lei şi 2.100 de lei. Aşadar, Cornel Leoca, Dan Ciurari, Alexandru Ciurari, Ion-Gabriel Lupulescu, Alexandru Bela Raita, Alexandru Costache, Augustin Raita, Bela Raita, Flavius Bejan, Alexandru Belgun, Dănuţ Bosnea, Cosmin Zub, Andrei Câmpean, Paul Bruzlea, Alexandru Nan, Raul Szabo, hunedorenii care au fost condamnaţi la amenzi penale, vor trebui să achite sumele de bani, altfel vor ajunge în spatele gratiilor. Aşa cum se arată în minuta instanţei, dacă persoana condamnată, cu rea credinţă, nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile închisoare, iar cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă este de 10 lei. Printre cei condamnaţi pentru fraudă la vot se numără şi Constantin Bucică. Acesta a fost condamnat la patru luni de închisoare cu executare, deoarece nu a beneficiat de suspendarea pedepsei, fiind condamnat într-un alt dosar penal la doi ani şi opt luni închisoare, urmând să stea în spatele gratiilor trei ani.

Nu mai au drept de vot
Pe lângă amenzile penale aplicate votanţilor turişti, magistraţii Judecătoriei Hunedoara le-au interzis şi anumite drepturi civile. Potrivit minutei de pe portalul instanţei, inculpaţilor li s-a interzis pe perioadele până la trei ani dreptul de a fi aleşi într-o funcţie publică. De asemenea, aceştia nu vor avea dreptul să ocupe o funcţie la stat care implică exerciţiul autorităţii şi nici să îşi exercite dreptul la vot pe o perioadă de trei ani. Sentinţa dată ieri de Judecătoria Hunedoara nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.
Reamintim că, în luna noiembrie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a emis trei rechizitorii prin care au fost trimise în judecată 32 de persoane, fiind acuzate de fraudă la vot. În acest sens, au fost înregistrate trei dosare, câte unul la judecătoriile Deva, Haţeg şi Hunedoara. Procurorii s-au sesizat în urma analizării listelor electorale permanente şi suplimentare şi au constatat că s-au comis mai multe infracţiuni. Aşa cum susţin anchetatorii, au fost identificate mai multe nereguli, precum: înregistrarea mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate. De asemenea, au fost depistate CNP-uri invalide sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale a unor persoane decedate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 13.02.2015

Lorincz Szell, directorul DJTS Hunedoara Pentru că a trecut deja aproape o lună de la publicarea clasamentelor celor mai buni

Bulina albă, 13.02.2015

Robert Lupu, antrenor-jucător la Autobergamo Deva Pentru că echipa pe care o pregăteşte şi în care evoluează cu succes şi-a

Gura lumii, 13.02.2015

Pentru că se simt mai „şmecheri” decât alţii şi pentru că uneori chiar câştigă mai bine decât majoritatea celor cu

Închide