Categories: ActualitateFlash

Amenzi mari şi plângeri penale pentru munca la negru

03 muncitori_01_e7bc34df8a03 muncitori_01_e7bc34df8a

Anamaria Nedelcoff

Şapte persoane care lucrau la negru în cadrul a cinci societăţi comerciale au fost descoperite în ultima săptămână de inspectorii ITM Hunedoara. Cele cinci firme au fost amendate cu 10.000 de lei pentru fiecare persoană care lucra la negru, suma totală fiind de 70.000 de lei. Mai mult, una dintre societăţi a primit o sancţiune şi pentru că nu şi-a îndeplinit măsurile dispuse în controalele anterioare.
De altfel, două dintre societăţile care-şi desfăşurau activitatea pe raza autostrăzii Deva-Orăştie aveau sediile declarate în judeţele Constanţa şi Dâmboviţa. Mai mult, societatea care-şi declarase sediul în judeţul Dâmboviţa a fost controlată din nou în 12 martie, când i-a fost luat la puricat punctul de lucru situat la podul 12, de pe şantierul autostrăzii Simeria-Orăştie. Acolo au fost găsite 19 persoane care lucrau taluzul autostrăzii. Acestea nu aveau contracte de muncă încheiate, ci figurau în „Registrul de zilieri“, în care erau trecute doar 17 persoane. Oficialii ITM precizează că, potrivit legii, zilierii nu se pot folosi decât pentru munci de curăţenie şi nu pentru activităţi de taluzare sau alte munci pe şantier. În consecinţă, administratorului i s-a făcut o nouă plângere penală pentru folosirea a 17 persoane la muncă fără forme legale de angajare. Acelaşi administrator a fost descoperit anul trecut că avea şapte persoane care lucrau la negru pentru el.
Tot săptămâna trecută, inspectorii ITM au descoperit că la o fabrică de mobilă din comuna Şoimuş, lucrau opt persoane, din nouă, la negru. Şi în acest caz, inspectorii de muncă au depus o plângere penală împotriva reprezentantului societăţii angajatoare. Un alt reprezentant al unei firme care are ca domeniu de activitate creşterea păsărilor a fost amendat cu 20.000 de lei pentru că avea la muncă doi oameni pe post de şoferi, fără forme legale.
De la începutul anului şi până la jumătatea lunii martie 2013, inspectorii de muncă au descoperit 27 de societăţi comerciale care foloseau la muncă 85 de persoane fără forme legale de angajare. Au fost depuse şase plângeri penale împotriva acelor angajatori care au utilizat mai mult de cinci persoane fără contracte de muncă.

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un ales local a reușit să își tragă atâtea te­renuri pentru…

13 ore ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

C.G., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de dare…

13 ore ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Alin Tomuș, sociolog Pentru că publică volumul „Interes față de politică și atașament partinic”, o…

13 ore ago

Rechizitoriul procurorilor olandezi în cazul jafului aurului dacic: „Probele sunt copleșitoare. Obiectele nu au fost topite”

Procurorii olandezi cred că ar­te­fac­tele din tezaurul dacic furat din muzeul din Drets nu au…

13 ore ago

Moțiunea de cenzură inițiată de AUR, intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” a picat

Premierul Ilie Bolojan a prezentat, în ca­drul ședinței, poziția Guvernului. "Atunci când am angajat răspunderea…

13 ore ago

Tranziție Justă va suna câștigător pentru Uricani. Plus altele

Magdalena Șerban Programul Tranziție Justă (PTJ) ur­mărește să atenueze impactului în­chi­derii sau transformării unor activități…

13 ore ago