Alte patru blocuri din Hunedoara vor fi reabilitate energetic

Mircea Crivăţ

Vineri, la Primăria Municipiului Hunedoara a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea energetică a încă patru blocuri din oraş. Este vorba despre imobilele de locuinţe cu­prinse în „Grupul I”: blocul A 1-1 situat pe bule­var­dul Dacia nr. 5 şi cele trei blocuri de pe strada Avram Iancu, aflate la numerele 14, 16 şi 18 (blo­curile 1, 2 şi 3, din zona CEC – după cum sunt ele denumite de localnici).
Valoarea totală a proiectului este de 9.386.278 lei. 60 la sută din sumă provine din fonduri euro­pene nerambursabile (5.246.016 lei). Primăria Mu­nicipiului Hunedoara contribuie 15 la sută din bugetul investiţiei şi s-a angajat să acopere, pentru început, şi contribuţia de 25 la sută a proprietarilor de locuinţe. Cei 25 la sută vor fi achitaţi ulterior de către deţinătorii locuinţelor, în rate, pe parcursul a 10 ani, începând de la momentul finalizării şi re­cep­ţionării lucrărilor.
La fiecare bloc va fi executată întreaga gamă de lucrări pe care le implică un proiect modern de rea­bi­litare energetică, de la termo-hidro izolarea aco­perişurilor, montarea de geamuri termopan, inclusiv închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, până la anveloparea clădirilor cu sisteme compozite de izolare termică a căror grosime va fi de 15 cm. De asemenea vor fi executate şi lucrări conexe: reparaţii faţa de, refacerea sistemelor de captare a apei meteorice, refacerea finisajelor în zona lucră­rilor de intervenţie etc.
Foarte important, în toate aceste blocuri ascen­soarele vor fi înlocuite cu unele noi, proprietarii de locuinţe fiind astfel scutiţi de încă o cheltuială extrem de ridicată.
Lucrările efective vor fi demarate peste câteva săptămâni şi se estimează că se vor finaliza până la finele acestui an. După finalizarea lor, consumurile energetice ale blocurilor vizate se vor reduce cu aproximativ 50 la sută faţă de cele actuale. Termenul de garanţie a lucrărilor este de 10 ani.
„Încă de la începutul primului meu mandat de primar am insistat ca toate asociaţiile de proprietari din oraş să întocmească puţinele documente necesare pentru a avea cât mai multe blocuri care să beneficieze de astfel de investiţii. Am discutat cu toţi administratorii de asociaţii, am distribuit 10.000 de flyere informative şi am decis ca proiectele să fie scrise şi depuse de către Primărie. Am mers mai departe şi am dublat perioada de rambursare a contribuţiei beneficiarilor, de la 5 la 10 ani. Singura sarcină mai importantă a asociaţiilor a fost obţinerea acordurilor scrise ale tuturor proprietarilor de locuinţe din fiecare bloc. Din păcate, doar pentru 14 blocuri din oraş am avut do­cumentele întocmite corect, complet şi la timp de către asociaţiile de proprietari”, a declarat Dan Bobouţanu (medalion), primarul mu­nici­piului Hune­doara.
Cele patru blocuri din „Gru­pul I” au, în total, 218 apar­tamente.
De precizat că în Hunedoara se derulează deja lucări de reabilitare energetică la alte 10 blocuri cu 10 etaje („Grupul II” – 864 de locuinţe), situate pe străzile Bucegi, Mihai Viteazul şi Trandafirilor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago