Sănătatea din bucate

Alte cereale… hrişca (2)

Simona Timofte

În numărul trecut vorbeam despre necesitatea rotirii cerealelor pentru un plus de beneficiu şi de eliminare a aditivilor care se găsesc astăzi din belşug în făina şi pâinea de grâu…
Iată: putem înlocui grâul/pâinea cu mei (am scris în numărul trecut) sau hrişcă… Hrişca este o plantă-cereală foarte utilizată în Rusia, Polonia şi Franţa. La noi este folosită mai ales în Bucovina la sarmalele cu hrişcă – un deliciu moldovenesc. Hrişca nu face parte din familia cerealelor, este o plantă ierboasă înrudită cu ştevia şi rubarba şi este net superioară grâului prin toate elementele nutritive pe care le conţine. Dacă doriţi să înlocuiţi grâul din alimentaţie, puteţi folosi în loc de pâine turtiţele cu mei care sunt foarte săţioase şi merg alături de ciorbe, felul doi şi chiar desert. Reţeta este foarte simplă: se înmoaie făina de hrişcă în apă şi puţină sare până se face ca un cir şi se lasă două ore. Apoi se ia cu lingura şi se pune în tigaia grill, fără ulei şi se coc pe ambele părţi. Hrişca se mai poate folosi prăjită, fiartă şi în budinci ca desert. Se găseşte sub formă de făină, fulgi şi de boabe (asemănătoare cu grâul). Iată câteva din beneficiile acestei plante: menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale şi menţine tânăr sistemul nervos, ţine sub control tensiunea arterială, scade colesterolul, previne diabetul de tip II şi apariţia pietrelor la fiere, ţine greutatea sub control şi îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare. Este un aliment preferat de vegetarieni şi de cei cu intoleranţă la gluten. Dacă vreţi să faceţi o schimbare, o rotire a alimentelor şi credeţi că hrişca este o opţiune pentru voi, ar trebui să întrebaţi printre cunoscuţii care sunt vegetarieni sau care au intoleranţă la gluten, ce reţete cunosc… veţi fi uimiţi de diversitatea reţetelor şi de rapiditatea preparării lor…

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura